Boerenworst met pastinaak-wortelstamppot
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Boerenworst met pastinaak-wortelstamppot

Boerenworst met pastinaak-wortelstamppot

met uienchutney, tomaat en oude kaas

Pastinaak is een echte wintergroente - de specifieke, zoete smaak komt namelijk pas echt naar boven nadat de vorst eroverheen is gegaan.

Labels:
Familie
Extra groente

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd20 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Tomaat

1 stuk(s)

Varkensboerenworst

200 gram

Aardappelen

⅓ bosje(s)

Bospeen

65 gram

Pastinaak

5 gram

Verse krulpeterselie & bieslook

25 gram

Geraspte oude Goudse kaas

40 gram

Pikante uienchutney

Zelf toevoegen

½ el

[Plantaardige] boter

0.1 stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

5 ml

[Plantaardige] melk

½ el

Olijfolie

1 tl

Mosterd

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)892 kcal
Energie (kJ)3734 kJ
Vetten45 g
waarvan verzadigd19 g
Koolhydraten82 g
waarvan suikers28 g
Vezels16.8 g
Eiwitten31 g
Zout3 g

Benodigdheden

Ovenschaal
Pan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Boerenworst bakken
1
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Snijd de tomaat in kwarten.
  • Leg de boerenworst in een ovenschaal en snijd de bovenkant een beetje in. Leg op elke worst twee partjes tomaat en besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon. Leg de overgebleven tomaat rondom de boerenworst in de ovenschaal.
  • Bak 20 minuten in de oven tot ze gaar zijn.

Tip: Wist je dat tomaten rijk zijn aan het antioxidant lycopeen? Antioxidanten beschermen onze cellen en organen tegen vrije radicalen: schadelijke stoffen afkomstig van bijvoorbeeld UV-straling of luchtvervuiling.

Snijden
2
  • Weeg de bospeen en de pastinaak af.
  • Was de aardappelen, de bospeen en de pastinaak grondig (zie Tip).
  • Snijd de aardappelen in kwarten en snijd de pastinaak en bospeen in stukken van 2 cm.

Tip: Je kunt eventueel de aardappelen, bospeen en pastinaak ook schillen.

Stamppot maken
3
  • Zorg dat de aardappel, bospeen en pastinaak net onder water staan in een grote pan met deksel. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan en breng afgedekt aan de kook. Kook in 20 minuten gaar.
  • Giet daarna af, bewaar een klein gedeelte van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
  • Hak ondertussen de verse kruiden fijn.
Serveren
4
  • Stamp de aardappelen en groenten met een aardappelstamper tot een grove stamppot.
  • Voeg een scheutje melk en 1/2 el roomboter per persoon toe om het geheel smeuïg te maken.
  • Roer de geraspte oude kaas en mosterd erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de stamppot over de borden, leg de boerenworst met tomaat erbij en garneer met de verse kruiden (zie Tip). Serveer met de uienchutney.

Tip: Schenk eventueel wat van het bakvet uit de ovenschaal over de stamppot.