HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconVegetarische Moussaka Met Aardappel
topBanner
Vegetarische moussaka met aardappel

Vegetarische moussaka met aardappel

met rode splitlinzen en courgette

Lees meer

Voor deze vegetarische moussaka is het lamsgehakt vervangen door rode splitlinzen - een goede bron van eiwit, ijzer én B-vitaminen.

Labels:VeggiePopulairKlimaatbewustExtra groente
Allergenen:Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd50 minuten
Oventijd45 minuten
MoeilijkheidsgraadGemiddeld
Ingrediënten
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6
Ingrediëntenarrow down iconarrow down icon
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6

1 stuk(s)

Aubergine

1 stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Courgette

1 stuk(s)

Knoflookteen

⅔ zakje(s)

Gedroogde oregano

⅓ zakje(s)

Gemalen kaneel

45 gram

Tomatenpuree

50 gram

Rode splitlinzen

⅔ pak(ken)

Tomatenblokjes

100 gram

Crème fraîche

(BevatMelk (inclusief lactose))

50 gram

Geraspte belegen kaas

(BevatMelk (inclusief lactose))

300 gram

Aardappelschijfjes

Zelf toevoegen

2 el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

1 el

Bruine basterdsuiker

200 ml

Groentebouillon

2 tl

Zwarte balsamicoazijn

2 el

Zonnebloemolie

Voedingswaarden
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
per gerecht
per 100g
Energie (kJ)3381 kJ
Energie (kcal)808 kcal
Energie (kJ)3381 kJ
Energie (kcal)808 kcal
Vetten49.0 g
Vetten49.0 g
waarvan verzadigd19.0 g
waarvan verzadigd19.0 g
Koolhydraten63 g
Koolhydraten63 g
waarvan suikers25.0 g
waarvan suikers25.0 g
Vezels15.52 g
Vezels15.52 g
Eiwitten22 g
Eiwitten22 g
Zout2.0 g
Zout2.0 g
Benodigdheden
Benodigdhedenarrow down iconarrow down icon
Kom
Hapjespan
Bakplaat met bakpapier
Ovenschaal
Instructies
Instructiesarrow up iconarrow up icon
1

Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakken van 1/2 cm dik. Meng in een kom de aubergineplakken met de zonnebloemolie. Breng op smaak met peper en zout. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 1/2 cm. Pers de knoflook of snijd fijn.

Tip: Courgette behoort tot de vruchtgroenten zoals komkommer, pompoen en tomaat en is rijk aan ijzer, vitamine C en calcium.

2

Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Voeg de courgette toe, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg de knoflook en de oregano, tomatenpuree en 1/2 tl kaneel per persoon toe (zie Tip). Roer goed en bak nog 2 minuten mee.

Tip: Is niet iedereen liefhebber van kaneel in hartige gerechten? Laat het dan achterwege of proef de saus eerst en voeg het daarna naar smaak toe.

3

Voeg de rode splitlinzen, de zwarte balsamicoazijn, de tomatenblokjes, de bouillon en de bruine suiker toe aan de hapjespan. Breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat 20 - 25 minuten zachtjes koken (zie Tip). Roer regelmatig door zodat de linzen niet aanbakken.

Tip: Voeg eventueel 1 el water per persoon toe indien de saus te droog wordt.

4

Leg ondertussen de aubergineplakjes op een bakplaat met bakpapier. Rooster 10 – 15 minuten in de oven.

5

Vet een ovenschaal in met de andere helft van de olijfolie en leg de aardappelschijfjes er in. Schep het tomatenmengsel er op en leg vervolgens de aubergineplakken er op. Besmeer de aubergine met de crème fraîche en bestrooi met de geraspte oude kaas. Bak de moussaka nog 10 – 12 minuten in de oven.

6

Verdeel de moussaka over diepe borden.

Tip: Deze maaltijd zit door de splitlinzen en de grote hoeveelheid groente vol ijzer. Dat is belangrijk voor een energiek gevoel. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om er op te letten dat je genoeg ijzer binnenkrijgt.