Skip to main content
Romige orzo met witloof
Romige orzo met witloof

Romige orzo met witloof

met ham en kaas

4.7
(300)

Orzo betekent gerst in het Italiaans, maar het is eigenlijk een pastasoort. Het heeft zijn naam aan de vorm te danken: een gerstkorrel.

Labels:
Calorie Smart
Légumes ++
Famille
Allergenen:
Tarwe
Melk (inclusief lactose)

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd15 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Knoflookteen

1.5 stuk(s)

Witloof

4 plak(ken)

Achterham

75 gram

Orzo

(Bevat: Tarwe Kan bevatten: Lupine, Ei, Mosterd, Soja)

50 ml

Culinaire room

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

25 gram

Geraspte belegen kaas

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

¼ stuk(s)

Zoutarm kippenbouillonblokje

175 ml

Water

½ el

[Plantaardige] boter

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)2634 kJ
Energie (kcal)630 kcal
Vetten24.7 g
waarvan verzadigd15.2 g
Koolhydraten67.5 g
waarvan suikers13.8 g
Vezels6.5 g
Eiwitten31.2 g
Zout2.7 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Koekenpan
Rasp

Instructies

Snijden
1

Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de onderkant van de witoofstronken en snijd de witloof doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd vervolgens in de breedte in dunne repen.

Weetje: Wist je dat witloof rijk is aan calcium voor sterke botten en tanden, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor gezonde darmen en een sterk immuunsysteem?

Bakken
2

Verhit 1/2 el boter per persoon in een sauteerpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de witloof toe en meng goed door. Bewaar eventueel wat van de witloof om als garnering te gebruiken. Dek af en laat 8 - 10 minuten bakken, of tot de witloof zachter is. Roer af en toe door (zie Tip).

Tip: Vind je de witloof nog te bitter? Voeg dan 1 tl honing per persoon toe.

Ham bereiden
3

Snijd ondertussen de achterham in dunne repen en vervolgens in kleine blokjes. Verhit een pan zonder olie op middelhoog vuur en bak de achterham in 7 - 9 minuten knapperig en bruin.

Orzo garen
4

Voeg de orzo toe aan het witlof en meng goed door. Voeg de room en de aangegeven hoeveelheid water toe. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan. Roer goed door en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten heel zacht koken. Schep tussendoor af en toe om en voeg eventueel wat extra water toe als de orzo aanbakt.

Ham  toevoegen
5

Haal het deksel van de sauteerpan en voeg de gebakken achterham en 3/4 van de geraspte belegen kaas toe. Meng alles goed door, verhit nog 2 minuten en breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de orzo over diepe borden en werk af met de overige geraspte kaas. Garneer met het eventueel bewaarde witloof.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders