Niets gezelliger dan 's winters samen kaasfonduen! Dus haal je fonduestel uit de kast en trommel je vrienden op, want met deze box zet je de lekkerste zelfgemaakte kaasfondue op tafel voor 4 personen. Ook aan de rest is gedacht: van stokbrood en krieltjes tot groenten en vleeswaren. Het feest kan beginnen!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
400 gram
Geraspte emmentaler
300 gram
Geraspte gruyère DOP
100 gram
Geraspte belegen kaas
375 ml
Witte wijn
10 snufje
Nootmuskaat
1 stuk(s)
Knoflookteen
8 gram
Maizena
1 stuk(s)
Baguette
250 gram
Kastanjechampignons
360 gram
Broccoli
1 stuk(s)
Rode puntpaprika
80 gram
Serranoham
400 gram
Krieltjes
8 plak(ken)
Achterham
¼ stuk(s)
Citroen
1 stuk(s)
Stokbrood - meergranen
½ zakje(s)
Italiaanse kruiden
250 gram
Rode kerstomaten
1 el
Olijfolie
½ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng water aan de kook in een ruime pot met deksel voor de krieltjes en verkruimel het bouillonblokje erboven. Was ondertussen de krieltjes en halveer eventueel de grotere krieltjes. Voeg toe aan de pot met kokend water en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet de krieltjes daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Breng water met een snuif zout aan de kook in een tweede ruime pot met deksel. Snijd ondertussen de broccoli in roosjes (zie Tip). Voeg de broccoli toe aan de pot met kokend water en kook, afgedekt, 4 - 6 minuten (4 minuten voor beetgaar en 6 voor een zachtere broccoli). Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: De stam van de broccoli kun je ook in de kaasfondue dippen! Schil de stam, snijd in blokjes en kook mee met de broccoliroosjes.
Veeg de champignons schoon met keukenpapier. Verhit 1/2 el olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de champignons (ongesneden) 4 - 6 minuten. Voeg halverwege de Italiaanse kruiden toe en breng op smaak met peper en zout. Leg de stokbroden ondertussen in de voorverwarmde oven en bak in 5 - 6 minuten krokant en goudbruin.
Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode puntpaprika en snijd in stukken van 2 - 3 cm. De stukken moeten op jouw fonduevork passen. Snijd de citroen in 4 partjes en pers 1 citroenpartje uit boven een kom. Meng in een andere kom de maizena met 1/2 el water. Roer goed zodat eventuele klontjes oplossen. Rasp 2 mespuntjes nootmuskaat.
Voeg 1/2 el olijfolie toe aan een fonduepot of grote steelpan en verwarm op middelhoog vuur. Bak de knoflook 1 - 2 minuten. Blus af met de witte wijn en het citroensap en breng aan de kook. Voeg de nootmuskaat toe. Voeg de geraspte kazen in delen toe aan de pot en laat smelten. Roer alles continu goed door met een garde. Voeg het maizenamengsel toe en blijf goed roeren. Breng de kaasfondue voorzichtig aan de kook, maar zet het vuur direct laag als het gaat pruttelen. Laat op laag vuur 1 - 2 minuten verder sudderen (zie Tip).
Tip: Laat de kaasfondue niet langer dan 2 minuten pruttelen, maar zet de pot gelijk op de gedekte tafel. De fondue kan beginnen!
Zet de pot met kaasfondue op tafel en houd eventueel warm op een houder met een theelichtje of een rechaud (zie Tip). Serveer de broccoli, champignons, paprika, kerstomaten en krieltjes in aparte kommen. Rol de serrano- en achterham op en leg de rolletjes op een mooi bord. Snijd de stokbroden in stukjes en dippen maar!
Tip: Heb je niks om de fonduepot warm te houden en begint de kaas al een beetje te stollen? Zet de pan dan kort terug op het vuur en verwarm al roerend tot de fondue weer zacht is.