In dit recept bak je de kikkererwten knapperig in de oven. Dep ze van te voren goed droog en vergeet niet om een snuf zout toe te voegen voor extra crunch.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 blik(ken)
Kikkererwten
½ stuk(s)
Paprika
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
5 gram
Verse bladpeterselie en munt
¼ stuk(s)
Citroen
⅓ zakje(s)
Midden-Oosterse kruidenmix
1 stuk(s)
Kipburger
½ stuk(s)
Naanbrood
¼ stuk(s)
Komkommer
50 gram
Biologische volle yoghurt
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
1 el
Olijfolie
¼ el
[Plantaardige] boter
¼ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Snijd de paprika in lange repen. Snijd de rode ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Ris de blaadjes munt van het takjes en snijd fijn. Snijd de bladpeterselie fijn. Pers de helft van de citroen uit en snijd de overige helft in partjes.
Tip: Wist je dat paprika naast vitamine C ook rijk is aan vitamine E? Deze antioxidant beschermt onze cellen en organen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Je vindt vitamine E ook in zonnebloemolie, volkoren producten, noten, zaden en groene groenten.
Dep de kikkererwten droog met keukenpapier en meng ze in een saladekom met de paprika, 2/3 van de Midden-Oosterse kruidenmix, 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verspreid over een bakplaat met bakpapier. Bak de paprika en de kikkererwten 20 minuten in de oven, of tot de kikkererwten goudbruin kleuren. Schep halverwege om.
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de halve uiringen met een snuf zout in de droge koekenpan. Als na ongeveer 6 – 8 minuten de ui donkerder begint te worden, voeg je 1/4 el roomboter toe per persoon. Verlaag het vuur en bak de ui in 3 – 4 minuten zacht. Roer regelmatig door. Blus vlak voor serveren af met 1 el water per persoon.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een andere koekenpan op middelhoog vuur en bak de kipburgers in 4 – 6 minuten per kant gaar. Verwarm ondertussen het naanbrood 3 – 4 minuten mee met de kikkererwten in de oven.
Schaaf per persoon 4 linten van de komkommer met een kaasschaaf of dunschiller en bewaar apart. Rasp de overige komkommer met een rasp en laat uitlekken in een vergiet. Druk met de bolle kant van een lepel het vocht eruit. Meng in een kom: de geraspte komkommer, yoghurt, knoflook, munt, bladpeterselie, de overige Midden-Oosterse kruiden, peper en zout. Voeg per persoon 1/4 el extra vierge olijfolie en 1/2 tl citroensap toe.
Halveer een naan in de lengte. Beleg 1 stuk naan per persoon met de komkommerlinten, een kipburger, een schep tzatziki en de gekaramelliseerde ui. Vouw de naan dubbel, om de burger heen (zie Tip). Verdeel de naanburgers over de borden en leg de gebakken kikkererwten en paprika ernaast. Serveer met de overige tzatziki en de overige citroenparten.
Tip: Je kunt het broodje vastprikken met een satéprikker om je gasten met een mooie burger te verrassen.