Je geeft de heek een originele twist met gomasio-kruidenmix - een smaakmaker op basis van sesamzaad en tuinkruiden.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
150 gram
Zoete aardappel
100 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Prei
½ stuk(s)
Ui
2 plak(ken)
Ontbijtspek
¼ stuk(s)
Citroen
1 stuk(s)
Heeklende
½ zakje(s)
Gomasio-tuinkruidenmix
(Bevat Sesamzaad, Selderij)
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
1 el
[Plantaardige] boter
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de kruimige en zoete aardappelen en verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan. Weeg de aardappelen af. Was de kruimige en zoete aardappelen grondig of schil en snijd in grove stukken. Snijd de prei in dunne ringen en de rode ui in halve ringen. Snijd het ontbijtspek in kleine stukjes.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel en roerbak de prei 2 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout en voeg 2 el water per persoon toe. Zet op middellaag vuur en stoof de prei, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Schep af en toe om. Kook de kruimige en zoete aardappelen in 12 - 15 minuten gaar in de pan met deksel. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak het ontbijtspek samen met de rode ui in 4 - 5 minuten knapperig. Haal uit de pan en bewaar apart. Laat het bakvet in de pan. Snijd ondertussen de citroen in partjes.
Dep de vis droog met keukenpapier. Bestrooi de vis met 1 1/2 tl gomasio-tuinkruidenmix per persoon en breng op smaak met peper en zout. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in de koekenpan met bakvet op middelhoog vuur en bak de vis 1 - 2 minuten per kant.
Stamp de aardappelen tot een grove puree met een aardappelstamper. Voeg een scheutje kookvocht toe en stamp goed door. Meng de gestoofde prei, de helft van de rode ui en de helft van het spek door de puree. Knijp er vervolgens 1 citroenpartje per persoon boven uit en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de puree over de borden en leg de vis erop. Garneer met de overige rode ui en spek.