Gepofte prei op Vlaamse wijze
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gepofte prei op Vlaamse wijze

Gepofte prei op Vlaamse wijze

met krieltjes en botersaus met peterselie en ei

Pistachenootjes voegen niet alleen smaak toe, maar ook de nodige hoeveelheid vitamine B1 en magnesium!

Labels:
Veggie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd20 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1.5 stuk(s)

Prei

2 stuk(s)

Ei

250 gram

Krieltjes

10 gram

Verse krulpeterselie

2 snufje

Nootmuskaat

10 gram

Pistachenoten

¼ stuk(s)

Citroen

25 gram

Kappertjes en gesneden augurken

Zelf toevoegen

1 tl

Mosterd

30 gram

[Plantaardige] boter

naar smaak

Peper en zout

½ el

Olijfolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)838 kcal
Energie (kJ)3504 kJ
Vetten49 g
waarvan verzadigd21 g
Koolhydraten65 g
waarvan suikers15 g
Vezels15.3 g
Eiwitten28 g
Zout1 g

Benodigdheden

Ovenschaal
Steelpan
Pan met deksel
Rasp
Koekenpan
Kom
Garde

Instructies

Prei poffen
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de prei in rolletjes van 5 cm. Leg de prei in een ovenschaal en wrijf in met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Bak 20 - 25 minuten in de oven. Laat enkele minuten afkoelen en verwijder het buitenste stugge laagje prei-blad.

Eieren koken
2

Breng ruim water aan de kook in een steelpan. Kook 2 eieren per persoon in 6 - 8 minuten hard. Spoel de eieren onder koud water en pel ze wanneer ze afgekoeld zijn.

Tip: Ei is rijk aan vitamine D. Een vitamine die een gemiddeld persoon te weinig binnenkrijgt, terwijl we het hard nodig hebben voor de opname van calcium. Ei is naast vette vis een van de weinige ingrediënten die rijk zijn aan vitamine D. Ei is ook rijk aan vitamine A, B12 en selenium.

Krieltjes koken
3

Breng ruim water, met een snuf zout, aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes. Was de krieltjes en halveer ze. Snijd de eventuele grote krieltjes in kwarten. Kook de krieltjes afgedekt in de pan met deksel in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.

Smaakmakers snijden
4

Snijd de krulpeterselie fijn. Rasp een mespuntje per persoon van de nootmuskaat. Hak de pistachenoten grof. Pers de helft van de citroen uit en snijd de overige helft in partjes. Verhit een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster de pistachenoten goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.

Botersausje maken
5

Plet de eieren in een kom met een vork en meng met de krulpeterselie en 1 tl mosterd per persoon. Verhit 1 el water per persoon in de steelpan van de eieren. Voeg 30 g koude roomboter per persoon toe en meng goed met een garde tot de boter gesmolten is. Voeg een mespuntje nootmuskaat, 1/2 tl citroensap per persoon, peper en zout toe. Giet de botersaus over de eieren en meng goed.

Serveren
6

Breng de krieltjes goed op smaak met peper en zout en verdeel over de borden. Schik de prei op de borden. Schep het eimengsel erbovenop, garneer met de pistachenoten, kappertjes en augurken. Serveer met de overige citroen.