USP: Bij dit gerecht zit de moeilijkheid vooral in het gebruiken van veel pannen op hetzelfde moment. Lees het gerecht daarom van tevoren goed door, dan zal het een stuk makkelijker gaan!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
250 gram
Krieltjes
1 stuk(s)
Sjalot
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Venkel
1 stuk(s)
Citroen
5 gram
Verse dille
40 gram
Mayonaise
250 gram
Zalmfilet
50 gram
Zeekraal
1 el
[Plantaardige] boter
1.5 el
Olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de krieltjes en snijd doormidden. Leg de krieltjes in een ovenschaal en meng met 1 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Zet de krieltjes in de oven en bak ze in 25 - 30 minuten krokant. Schep halverwege om.
Snipper ondertussen de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snipper de venkel (zie tip). Pers de citroen uit en hak de dille grof.
Verhit de roomboter in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit de sjalot 2 - 3 minuten. Voeg de gesnipperde venkel toe en bak deze in 10 - 12 minuten zacht. Blus vervolgens af met 3 el water per persoon en laat inkoken tot het grootste deel van het vocht is opgenomen. Voeg eventueel meer water toe wanneer je de venkel nog zachter wilt. Meng ondertussen in een kleine kom 1/2 tl citroensap per persoon met de mayonaise.
Dep de zalmfilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Verhit 1 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de zalmfilet 2 - 3 minuten op het vel. Zet het vuur lager, draai de vis om en bak nog 1 - 2 minuten.
Verhit tegelijkertijd de overige olijfolie in een andere koekenpan en fruit de knoflook 1 - 2 minuten. Voeg de zeekraal toe en roerbak nog 4 - 6 minuten.
Verdeel de krieltjes over de borden, schep de venkel ernaast en leg de zalmfilet op de venkel. Schep de gebakken zeekraal op de zalm en garneer het gerecht met dille. Serveer met de citroenmayonaise.