Bali-style kipsaté met kokosrijst
met zelfgemaakte seroendeng
Seroendeng is een typisch Indonesisch strooisel van kokos, pinda's en kruiden. In dit recept maak je het zelf en vult je keuken zich met heerlijke aroma's!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
Ingrediënten
150 ml
Kokosmelk
150 gram
Basmatirijst
1 stuk(s)
Komkommer
1 stuk(s)
Gele wortel
½ stuk(s)
Limoen
2 stuk(s)
Vers citroengras
220 gram
Kipgehakt met Indonesische kruiden
20 gram
Gezouten pinda's
(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)
20 gram
Kokosrasp
(Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Pinda's)
⅓ zakje(s)
Garam masala
10 gram
Verse koriander en munt
(Kan bevatten Selderij)
50 gram
Biologische volle yoghurt
(Bevat Melk (inclusief lactose))
Zelf toevoegen
1 tl
Suiker
2 el
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
1 el
Zonnebloemolie
½ stuk(s)
Groentebouillonblokje
Benodigdheden
Instructies
Meng in een pan met deksel de kokosmelk (zie Tip) met per persoon: 175 ml water en 1/4 bouillonblokje. Breng aan de kook. Voeg de rijst toe en kook, afgedekt, 10 - 12 minuten. Giet indien nodig af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Kokosmelk is een natuurlijk product en kan soms (deels) gestold zijn in de verpakking. Knip het pakje open en roer de melk goed door of laat de gestolde kokosmelk smelten in de pan met deksel.
Schaaf ondertussen met een kaasschaaf of dunschiller de komkommer en gele wortel in de lengte in linten. Pers het sap uit de helft van de limoen en snijd de overige limoen in parten. Meng in een kom per persoon: 1 el wittewijnazijn, 1/2 tl limoensap en 1/2 tl suiker. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de linten toe aan de kom en laat het zoetzuur intrekken. Schep af en toe om.
Halveer het citroengras in de lengte. Verdeel het kipgehakt in 2 delen per persoon en kneed het gehakt om de bovenste helft van de citroengrasstengel, als een saté.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de kipspiezen in 6 - 8 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek af en bak nog 5 – 6 minuten verder of tot de kip gaar is.
Verhit een koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur. Voeg de pinda's, de kokosrasp en de garam masala toe en bak 5 – 6 minuten, of totdat de kokosrasp goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart. Snijd ondertussen de koriander fijn en houd apart. Ris de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn. Meng in een kom de munt met 1 tl limoensap per persoon, de yoghurt, peper en zout.
Serveer de kipspiezen met de kokosrijst en de zoetzure linten. Garneer met de seroendeng, koriander, de frisse yoghurt en limoenpartjes.