Gratineren is een kooktechniek waarbij ingrediënten, vaak groenten of aardappelen, in lagen worden gelegd met kaas of paneermeel. Vervolgens worden ze gebakken tot ze goudbruin en krokant zijn, wat resulteert in een knapperige bovenkant en een zachte, smaakvolle binnenkant.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
200 gram
Bloemkool
½ stuk(s)
Ui
200 gram
Aardappelen
0.16 zakje(s)
Geel mosterdzaad
0.16 zakje(s)
Currypoeder
2.5 gram
Verse krulpeterselie
5 gram
Panko paneermeel
25 gram
Geraspte Goudse kaas
50 gram
Culinaire room
1 stuk(s)
Hamburger van gemengd gehakt
1 tl
Mosterd
[Plantaardige] melk
1 el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de bloemkool. Snijd de bloem van de bloemkool in kleine roosjes en de steel en blokjes. Snijd de ui in halve ringen. Kook de bloemkool, afgedekt, in 6 – 8 minuten halfgaar. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Haal de bloemkool met een schuimspaan uit de pan en bewaar apart.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle aardappelen, maar serveer 2/3 daarvan. De overige aardappeln kun je de volgende dag in een lunchsalade verwerken.
Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan op gemiddeld vuur en bak de ui in 5 – 7 minuten goudbruin. Voeg het kerriepoeder en het mosterdzaad toe en bak 1 – 2 minuten. Hak de peterselie fijn. Meng in een kom de peterselie met de panko en 1/3 van de kaas.
Breng het water van de bloemkool opnieuw aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Voeg de kookroom, de overige kaas, een snuf peper en ruim zout toe aan de hapjespan met de ui en kook 2 – 3 minuten zachtjes. Voeg de gekookte bloemkool toe, roer goed door en bak nog 1 – 2 minuten mee. Giet alles in een ovenschaal en bedek met het panko-mengsel. Bak 15 – 20 minuten in de oven.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in dezelfde hapjespan op middellaag vuur en bak de Ardeense steak in 12 - 15 minuten gaar. Draai de Ardeense steak regelmatig om.