Wist je dat rozemarijn afkomstig is uit de landen rond de Middellandse Zee? Van nature groeit de plant dicht bij de kust, vandaar dat zijn naam 'zeedauw' betekent.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Varkensoester
300 gram
Aardappelen
½ takje(s)
Verse rozemarijn
150 gram
Sperziebonen
½ stuk(s)
Rode ui
25 ml
Aardbeiensaus
2 el
Olijfolie
1 el
[Plantaardige] boter
½ el
Zwarte balsamicoazijn
30 ml
Water voor saus
naar smaak
Peper en zout
Haal de varkenshaas uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappelen grondig en snijd in blokjes van 1 cm. Ris de blaadjes van de rozemarijn en snijd fijn. Verdeel de aardappelen en 2/3 van de rozemarijn over een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met een scheutje olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Schep goed om. Bak de aardappelblokjes 30 - 35 minuten in de oven.
Verwijder ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen en snipper de ui. Vul een pot met deksel met een bodempje water. Voeg de sperziebonen met een snuifje zout toe. Breng afgedekt aan de kook en laat 6 - 8 minuten zachtjes koken. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Wrijf ondertussen de varkenshaas in met peper en zout. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Leg de varkenshaas in de pan en bak in 5 - 7 minuten rondom bruin. Haal uit de pan en laat onder aluminiumfolie rusten tot serveren. Bewaar het bakvet in de pan.
Verhit dezelfde pan met het bakvocht op middelmatig vuur en fruit de helft van de ui en de overige rozemarijn 3 - 5 minuten. Voeg de aardbeiensaus, de zwarte balsamicoazijn en de aangegeven hoeveelheid water toe. Roer goed door en laat 2 minuten zachtjes indikken. Zet het vuur uit en roer, vlak voor serveren, de boter door de saus. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een andere pan op middelhoog vuur en fruit de overige ui 1 minuut. Voeg de sperziebonen toe en bak 2 minuten al roerend op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Weetje: In sperziebonen zitten belangrijke mineralen zoals kalium voor het behoud van een gezonde bloeddruk en zowel ijzer als foliumzuur voor een energieker gevoel.
Snijd de varkenshaas in sneetjes en serveer de patatjes en sperziebonen ernaast. Schenk de aardbei-balsamicosaus over de varkenshaas.