Rundervink met gekaramelliseerde prei
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Rundervink met gekaramelliseerde prei

Rundervink met gekaramelliseerde prei

met krieltjes en een salade van appel en veldsla in mosterddressing

Rundervink, van blinde vink, is zeer bekend in de Belgische en Nederlandse keuken. Wist je dat hij eigenlijk is ontstaan in Frankrijk en daar niet vink, maar leeuwerik zonder kop heet?

Allergenen:
Mosterd
Eieren

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd20 minuten
Oventijd20 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Rundervink

200 gram

Krieltjes

½ stuk(s)

Prei

½ stuk(s)

Appel

30 gram

Veldsla

50 gram

Mayonaise

(Bevat Mosterd, Eieren)

Zelf toevoegen

1 tl

Witte balsamicoazijn

½ el

Honing

½ el

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

1 el

[Plantaardige] boter

1 tl

Mosterd

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)897 kcal
Energie (kJ)3755 kJ
Vetten55 g
waarvan verzadigd17 g
Koolhydraten68 g
waarvan suikers20 g
Vezels7.2 g
Eiwitten30 g
Zout2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan
Saladekom

Instructies

Rundervink bakken
1
  • Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de rundervink 15 - 20 minuten, of tot de gewenste gaarheid. Draai regelmatig om (zie Tip).

Tip: Draai de rundervink ongeveer elke 4 minuten om voor een krokant korstje. Gaat het te hard? Draai het vuur dan iets lager.

Krieltjes koken
2
  • Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes. Was de krieltjes, halveer ze en snijd de eventuele grote krieltjes in kwarten.
  • Kook de krieltjes, afgedekt, in 10 - 14 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
  • Breng de krieltjes op smaak met peper en zout.

Tip: Krieltjes eet je eigenlijk altijd met schil. Wist je dat je daardoor niet alleen meer vezels binnenkrijgt, maar ook meer vitaminen en mineralen?

Prei bakken
3
  • Snijd de prei in halve ringen.
  • Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan en bak de prei 2 - 3 minuten op middelmatig vuur.
  • Voeg de honing, peper en zout toe.
  • Roerbak de prei op middelhoog vuur 6 - 8 minuten tot het beetgaar en lichtbruin is.
Serveren
4
  • Maak een dressing in een saladekom van per persoon: 1 tl mosterd, 1 tl witte balsamicoazijn, 1/2 el extra vierge olijfolie, peper en zout.
  • Snijd de appel in partjes en meng samen met de veldsla door de dressing.
  • Verdeel de krieltjes, rundervink en het prei over de borden. Serveer met de salade en de mayonaise.