Skip to main content
Prei met ham en kaassaus uit de oven
Prei met ham en kaassaus uit de oven

Prei met ham en kaassaus uit de oven

met aardappelpuree en veldsla

Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Prei

200 gram

Aardappelen

¼ stuk(s)

Citroen

10 snufje

Nootmuskaat

165 ml

Biologische halfvolle melk

50 gram

Geraspte oude Goudse kaas

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

gram

Geraspte oude kaas

2 plak(ken)

Achterham

5 gram

Panko paneermeel

20 gram

Veldsla

Zelf toevoegen

½ tl

Wittewijnazijn

150 ml

Zoutarme groentebouillon

1.5 tl

Mosterd

1.5 el

[Plantaardige] boter

naar smaak

Peper en zout

½ el

Bloem

½ el

Extra vierge olijfolie

Voedingswaarden

Energie (kcal)676 kcal
Energie (kJ)2827 kJ
Vetten42.6 g
waarvan verzadigd24.6 g
Koolhydraten49.6 g
waarvan suikers8.4 g
Vezels13.3 g
Eiwitten21.9 g
Zout2.6 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Keukenpapier
Rasp
Pan met deksel
Garde
Steelpan
Ovenschaal
Aardappelstamper
Saladekom

Instructies

Prei bereiden
1

Verwarm de oven op 200 graden. Bereid de bouillon. Snijd het groen van de prei af en snijd het witte deel van de prei in de breedte in twee delen (zie TIP). Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de preistronken in 2 – 3 minuten rondom bruin en blus af met de bouillon. Kook de prei, afgedekt, 10 – 12 minuten. Giet af, bewaar een beetje kookvocht en laat uitlekken op een vel keukenpapier.

Tip: Zorg dat de prei niet te vochtig meer is, anders wordt de kaassaus te vloeibaar.

Aardappelen koken
2

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in parten. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen. Pers de citroen uit. Rasp wat van de nootmuskaat met een fijne rasp.

Kaassaus maken
3

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op gemiddeld vuur. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe en laat het al roerend met een garde opdrogen (zie TIP). Voeg, zodra de bloem begint te geuren, 1/4 van de melk toe. Roer met een garde tot de melk is opgenomen. Herhaal deze handeling nog 3 keer met de overige melk. Roer de saus glad en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Tip: Als je de boter en bloem op deze manier mengt, maak je een roux. Bij een roux is het belangrijk dat de hoeveelheden kloppen: 1 el boter = 15 gram en 1 el bloem = 20 gram.

Preirolletjes maken
4

Haal de steelpan van het vuur en roer er 2/3 van de kaas en 1/2 el citroensap per persoon door. Omwikkel de uitgelekte prei met de plakjes ham en leg de preirolletjes naast elkaar in een ovenschaal. Giet dan de kaassaus over de preirolletjes. Strooi de panko en de overige kaas over de ovenschotel en plaats het gerecht 15 – 20 minuten in de oven (zie TIP), of tot de bovenkant een goudbruin korstje krijgt.

Tip: Heb je een grillstand op je oven? Zet de ovenschaal dan 10 minuutjes onder de grill.

Puree maken
5

Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een puree. Voeg 1/2 el roomboter per persoon en het kookvocht van de prei toe om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Serveren
6

Meng in een saladekom per persoon 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 tl mosterd, 1/2 tl wittewijnazijn, peper en zout. Meng de veldsla erdoor. Serveer de preirolletjes met de puree en de veldsla.

Tip: Wist je dat je het groene gedeelte van de prei kunt opeten? Het bevat zelfs de meeste vitamines en mineralen van de prei.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Boerenworst met pastinaak-wortelstoemp

Boerenworst met pastinaak-wortelstoemp

met uienchutney, tomaat en oude kaas
Bulgur-linzensalade met feta

Bulgur-linzensalade met feta

met avocado en amandelschaafsel
Aziatische-stijl hamburger op een wortelbroodje

Aziatische-stijl hamburger op een wortelbroodje

met wortel, gepekelde rode ui en gembermayonaise
Double protein - Varkenshaasmedaillon met veldslastamppot

Double protein - Varkenshaasmedaillon met veldslastamppot

met gestoofde cherrytomaten
Steak frites met bearnaisesaus

Steak frites met bearnaisesaus

met gepofte cherrytomaten en groene salade
Veggie + protein - Linguine met kipfiletreepjes als extra

Veggie + protein - Linguine met kipfiletreepjes als extra

met zelfgemaakte spinaziepesto en geroosterde cherrytomaten
Double Protein - Dubbele portie varkenshaas

Double Protein - Dubbele portie varkenshaas

met veldslastamppot en gestoofde cherrytomaten
Knoflookgarnalen met gebakken cherrytomaten

Knoflookgarnalen met gebakken cherrytomaten

met snijbonen en krieltjes
Romige pasta met spek en ei

Romige pasta met spek en ei

en verborgen groente
Visstoof met kokosmelk en spekjes

Visstoof met kokosmelk en spekjes

met aardappel, courgette en prei
Vegan massaman curry

Vegan massaman curry

met aardappel, kikkererwten en courgette
Veggie + Protein - Parelcouscous met garnalen als extra

Veggie + Protein - Parelcouscous met garnalen als extra

met gepofte kikkererwten, feta en geroosterde groenten
Tortilla's met wortel-kikkererwtenspread en falafel

Tortilla's met wortel-kikkererwtenspread en falafel

met yoghurt en frisse salade
Mexicaans gekruide kippendijfilet

Mexicaans gekruide kippendijfilet

met gepofte paprika, rijst en labne
Quiche lorraine

Quiche lorraine

met prei, spek, zure room en kaas
Kapsalon met kipgyros

Kapsalon met kipgyros

met zelfgemaakte ovenfriet, sla en tomaatjes
Auberginerolletjes met halloumi en basilicumcrème

Auberginerolletjes met halloumi en basilicumcrème

met gebakken aardappelen en salade
Provençaals gehaktbrood

Provençaals gehaktbrood

met Italiaanse groenten in tomatensaus en rijst
Victoriabaarsfilet met kruidige kokos-groentensaus

Victoriabaarsfilet met kruidige kokos-groentensaus

met prei, bloemkool en rijst
Tostada met gekruid kipgehakt en cheddar

Tostada met gekruid kipgehakt en cheddar

met frisse salade van mais en tomaat

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof
Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

met aardappelpuree en geroosterde broccoli
Luxe vispannetje

Luxe vispannetje

Met gebakken krieltjes
Luxe vispotje met room en witte wijn

Luxe vispotje met room en witte wijn

Met venkel en gebakken Drieling aardappelen
Varkenshaas met orecchiette

Varkenshaas met orecchiette

Met paddenstoelen-roomsaus en rucola
Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

met krieltjes, citroen, dille en kappertjes
Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

met prei, venkel en aardappelpuree
Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

met een frisse salade van sinaasappel en peultjes
Tonijnsteak met sesamkorst

Tonijnsteak met sesamkorst

met broccolini en gebakken rijst met kimichisaus
Paasbrunch

Paasbrunch

met een hartige plaattaart en appelpakketjes
Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

NL: met mango, taugé en gezouten pinda's BE: met mango, sojascheuten en gezouten pinda's
Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Met tomaat, vers basilicum en pecorino
Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

met orzosalade, mini Turks brood en tzatziki
Pollo tonnato met zuurdesembrood

Pollo tonnato met zuurdesembrood

Gepocheerde kip met tonijnsaus
Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

met geglaceerde bospeen
Pastaschotel Griekse stijl

Pastaschotel Griekse stijl

met gehakt, feta, courgette en paprika
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Surf & turf: garnalen en biefstuk

Surf & turf: garnalen en biefstuk

met een saus van parmigiano reggiano
Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

gegarneerd met verse krulpeterselie

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Shakshuka curry met witte kaas

Shakshuka curry met witte kaas

in kruidige kokossaus met pita, spinazie en venkel
Gentse waterzooi met kippendij

Gentse waterzooi met kippendij

met wortel, bleekselder en prei
Romige aardappelschotel met warmgerookte zalm

Romige aardappelschotel met warmgerookte zalm

met kaas, prei, courgette en dille
Varkenshaas met spekjes en gnocchi

Varkenshaas met spekjes en gnocchi

in champignonroomsaus met Parmigiano Reggiano
Pangasiusfilet in botersaus met citroen en kappertjes

Pangasiusfilet in botersaus met citroen en kappertjes

met kruidige parelcouscous, olijven en peterselie
Sweet & Sticky noedels met appelsien, kip, pinda's en koolrabi

Sweet & Sticky noedels met appelsien, kip, pinda's en koolrabi

met koriander, radijs en rode peper
Wrap met krokante kip

Wrap met krokante kip

met mangoketchup en regenboogkoolsla
Veggie kipstukjes in bladerdeeg met knapperige appelsalade

Veggie kipstukjes in bladerdeeg met knapperige appelsalade

met zure-roomsaus en en Surinaamse kruiden
BBQ-tempehburrito’s  met smashed avocado

BBQ-tempehburrito’s met smashed avocado

met tomaat-maissalsa, kruidige rijst en koriander
Mac & Cheese uit de oven met geroosterde pompoenpitten

Mac & Cheese uit de oven met geroosterde pompoenpitten

met verborgen groenten voor kinderen: wortel, pompoen en ui
Sticky BBQ-tofu met frisse maissalsa en zoete chilimayonaise

Sticky BBQ-tofu met frisse maissalsa en zoete chilimayonaise

met kruidige rijst en zonnebloempitten
Bao buns met garnalen in 'swicy' saus

Bao buns met garnalen in 'swicy' saus

met sugarsnaps en zoetzure groenten
Pokébowl met zalmfilet, zeewiersalade en avocado

Pokébowl met zalmfilet, zeewiersalade en avocado

met sriracha-mayo, zwart sesamzaad en zoetzure radijsjes
Steak met knolselderfrietjes en Parmigiano Reggiano

Steak met knolselderfrietjes en Parmigiano Reggiano

met frisse sperziebonen, citroenpartjes en zelfgemaakte saus
Kabeljauwfilet in pestoboter met gezouten amandelen

Kabeljauwfilet in pestoboter met gezouten amandelen

met cheesy pastinaak-aardappelpuree en puntpaprika
Krieltjessalade met Mediterrane kipfilet

Krieltjessalade met Mediterrane kipfilet

met mini-romatomaten, komkommer en mais
Salade met garnalen en avocado

Salade met garnalen en avocado

met romige groene saus, verse kruiden en zoetzure ui
Bacon burger met bietentortillachips op zwart streetfoodbroodje

Bacon burger met bietentortillachips op zwart streetfoodbroodje

met smokey saus, frietjes en tomaat-komkommersalade
Courgettesoep met geroosterde pompoenpitten

Courgettesoep met geroosterde pompoenpitten

met bospaddenstoelenpesto en gegratineerde volkoren ciabatta
Mujaddara met harissa, kerstomaten en komkommeryoghurt

Mujaddara met harissa, kerstomaten en komkommeryoghurt

klassieke Midden-Oosterse rijst en linzen met gebakken ui