topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Pasta mac & cheese

Pasta mac & cheese

met pesto-kaasblokjes en tomatensalade

Wist je dat 'pesto' letterlijk 'gestampt' betekend? Doordat deze traditioneel wordt bereid in een vijzel. In dit recept voegen we pesto toe voor een nieuwe draai aan de originele mac & cheese.

Labels:
Familie
•Veggie
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)
•Tarwe
•Cashewnoten

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd20 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

25 gram

Groenepestokaasblokjes

(Bevat Melk (inclusief lactose))

90 gram

Conchiglie

(Bevat Tarwe Kan bevatten Eieren, Mosterd, Soja, Lupine)

75 ml

Culinaire room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

20 gram

Pesto genovese

(Bevat Cashewnoten, Melk (inclusief lactose) Kan bevatten Pinda's, Noten)

25 gram

Geraspte gruyère DOP

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 stuk(s)

Tomaat

5 gram

Vers basilicum

Zelf toevoegen

75 ml

Zoutarme groentebouillon

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

½ el

[Plantaardige] boter

½ el

Bloem

½ el

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)891 kcal
Energie (kJ)3726 kJ
Vetten51.9 g
waarvan verzadigd24.6 g
Koolhydraten75.9 g
waarvan suikers6.3 g
Vezels4.6 g
Eiwitten27.8 g
Zout1.5 g

Benodigdheden

•Pan met deksel
•Garde
•Steelpan
•Ovenschaal
•Kom

Instructies

Pasta koken
1
  • Breng water aan de kook in een ruime pot met deksel voor de pasta en kook, afgedekt, 10 - 12 minuten.
  • Bereid de bouillon.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden (zie Tip).

Tip: De mac & cheese gaat in stap 3 in de oven om een krokant laagje te creëren. Wil je energie besparen en gebruik je je oven liever niet? Voeg dan in stap 2 alle gruyère toe aan de kaassaus en geniet zo van een extra romige mac & cheese!

Kaassaus maken
2
  • Verhit 1/2 el boter per persoon in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe, roer goed met een garde en bak 2 - 3 minuten, of tot het begint te geuren. 
  • Voeg beetje bij beetje de room en bouillon toe en blijf met de garde doorroeren tot het een glad geheel is.
  • Voeg de pestokaas en de helft van de gruyère toe. Meng goed door tot alles gesmolten is en er een gladde kaassaus ontstaat (zie Tip).

Tip: Is de saus nog niet dik genoeg? Laat deze dan nog een paar minuten indikken zodat het vocht verdampt.

Mengen
3
  • Schep de pasta uit de pot en voeg toe aan de pan met de kaassaus (zie Tip 1). Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg als laatste de pesto toe en meng goed door.
  • Giet het geheel in een ovenschaal en besprenkel met de overige gruyère.
  • Bak 5 - 7 minuten op de grillstand of bovenin in de oven, of tot de kaas gesmolten en goudbruin is (zie Tip 2).

Tip 1: Vind je de saus te dik? Voeg dan wat kookvocht toe. 

Tip 2: Bereid je de mac & cheese in een pan in plaats van in de oven? Laat de mac & cheese dan afgedekt staan terwijl je de tomatensalade maakt.

Serveren
4
  • Snijd ondertussen de tomaat in partjes. Snijd het basilicum fijn.
  • Meng in een kom per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1 tl zwarte balsamicoazijn, peper en zout.
  • Voeg de tomaat en het basilicum toe en meng goed door.
  • Verdeel de mac & cheese over diepe borden. Serveer de tomatensalade ernaast.

Weetje: Wist je dat tomaten rijk zijn aan het antioxidant lycopeen? Antioxidanten beschermen onze cellen en organen tegen vrije radicalen: schadelijke stoffen afkomstig van bijvoorbeeld UV-straling of luchtvervuiling.