Skip to main content
Vogelnestjes in tomatensaus
Vogelnestjes in tomatensaus

Vogelnestjes in tomatensaus

Met pastinaakpuree

Vandaag staat er een Vlaamse klassieker op het menu: een gehaktbal met een hardgekookt eitje erin, ook wel een vogelnestje genoemd. Ernaast maak je een puree van pastinaak. Doordat deze vergeten groente vrij zoet is, valt hij ook bij veel kinderen in de smaak.

Labels:
Eet mij eerst
Allergenen:
Egg
Gluten
Soja
Milk

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd50 minuten
Oventijd
NiveauMoeilijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

2 stuk(s)

Ei

(Bevat: Egg)

¼ stuk(s)

Witte ciabatta

(Bevat: Gluten, Soja, Milk)

½ stuk(s)

Sjalot

60 gram

Champignons

150 gram

Kruimige aardappelen

75 gram

Pastinaak

110 gram

Half-om-half gehakt

½ blik(ken)

Cherrytomaten in blik

¼ bakje(s)

Tomatenpuree

gram

Verse krulpeterselie & tijm

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

½ el

Zwarte balsamicoazijn

½ el

Roomboter

(Bevat: Milk)

1 tl

Mosterd

scheutje

Melk

(Bevat: Milk)

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)3908 kJ
Energie (kcal)934 kcal
Vetten52 g
waarvan verzadigd17.4 g
Koolhydraten61 g
waarvan suikers19.6 g
Vezels13 g
Eiwitten48 g
Zout0.9 g

Benodigdheden

Bakpapier
Bakplaat
Oven
Steelpan
Snijplank
Mes
Kom
Koekenpan
Ovenschaal
Pan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Eieren koken
1

Verwarm de oven op 200 graden. Breng een steelpan met ruim water aan de kook en kook 1 ei per persoon hard in 8 minuten. Spoel af onder koud water en pel ze. Snijd ondertussen de ciabatta in plakken van 1 cm en verdeel deze over een bakplaat met bakpapier. Bak de ciabatta in 10 minuten bruin. Snijd de krulpeterselie grof. Snipper de sjalot en snijd de champignons in plakjes.

Vogelnestjes maken
2

Schil of was de aardappelen en de pastinaak en snijd in grove stukken. Doe het gehakt in een kom en breng op smaak met peper, zout en 3/4 van de peterselie. Voeg een half rauw ei per persoon toe verkruimel er 1 ciabattaplakje per persoon over en meng goed. Kneed het gehakt tot het stevig wordt en verdeel het gehakt zodat je per persoon 1 bal hebt. Maak in de gehaktbal een kuil en leg hier voorzichtig het ei in. Trek het gehakt over het ei heen, duw goed aan, zodat het ei in het midden van het gehakt komt en je een mooie bal krijgt.

Vogelnestjes bakken
3

Breng in een pan met deksel ruim water aan de kook voor de pastinaak en aardappel. Verhit in een koekenpan 1/2 el olijfolie per persoon op middelhoog vuur en bak de gehaktballen rondom bruin in 3 – 5 minuten. De gehaktballen hoeven nog niet gaar te zijn vanbinnen, maar moeten wel dichtgeschroeid zijn. Leg de ballen in een ovenschaal en bak 20 minuten in de oven. Kook de aardappelen samen met de pastinaak in 12 – 15 minuten gaar.

Tomatensaus maken
4

Verwarm de overige olijfolie in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en fruit de sjalot samen met de tomatenpuree 1 – 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak nog 2 – 3 minuten. Blus af met de zwarte balsamicoazijn en de cherrytomaten in blik. Verlaag het vuur en laat 8 minuten sudderen. Ris ondertussen the blaadjes tijm van de takjes.

Puree maken
5

Stamp de aardappelen samen met de pastinaak tot een grove aardappel-pastinaakpuree. Voeg 1/2 el boter toe per persoon en een scheutje melk om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon en de tijm toe. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Snijd het vogelnestje open en serveer samen met de aardappel-pastinaakpuree en tomaten-champignonsaus. Garneer met de overige krulpeterselie.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hertenbiefstuk met cranberry-balsamicosaus

Hertenbiefstuk met cranberry-balsamicosaus

met aardappelgratin en frisse salade
Veggie + protein - Orzo met courgette en cherrytomaten

Veggie + protein - Orzo met courgette en cherrytomaten

met rundergehakt als extra
Steak frites met bearnaisesaus

Steak frites met bearnaisesaus

met gepofte cherrytomaten en groene salade
Romige pasta pesto met kip

Romige pasta pesto met kip

met courgette en cherrytomaatjes
Parelgerst met spruitjes en kerrie

Parelgerst met spruitjes en kerrie

met rucola, hazelnoten en witte kaas
Groentespiesjes met pestodressing

Groentespiesjes met pestodressing

met courgette, paprika en champignons
Double protein - Krieltjessalade met dubbele portie kipfilet

Double protein - Krieltjessalade met dubbele portie kipfilet

met cherrytomaten, komkommer en mais
Champignonomelet

Champignonomelet

met verse bladpeterselie
Veggie + protein - Platbroodpizza met kipgehakt als extra

Veggie + protein - Platbroodpizza met kipgehakt als extra

met buffelmozzarella, champignons en rucola
Gekruide kipfilet met champignonroomsaus

Gekruide kipfilet met champignonroomsaus

met witte rijst, sperziebonen en gomasio
Italiaans gekruide ovenschotel met rundergehakt

Italiaans gekruide ovenschotel met rundergehakt

met aardappelschijfjes en courgette
Veggie + Protein - Platbroodpizza met gehakt als extra

Veggie + Protein - Platbroodpizza met gehakt als extra

met champignons, mozzarella en rucola
Kip stroganoff met rijst

Kip stroganoff met rijst

met paprika en champignons
Kippenpastei met prei, champignons en rozemarijn

Kippenpastei met prei, champignons en rozemarijn

met zelfgemaakte ragout en een tomatensalade
Pastinaaksoep met truffelolie en krokant ontbijtspek

Pastinaaksoep met truffelolie en krokant ontbijtspek

met zure room en een baguette met knoflookboter
Vegetarische hamburger met truffelmayonaise

Vegetarische hamburger met truffelmayonaise

met brioche broodje, aardappeltjes uit de oven en een salade
Niet gebruiken - Wildzwijnburger met kaas en uienchutney

Niet gebruiken - Wildzwijnburger met kaas en uienchutney

met zelfgemaakte frietjes en champignonsalade
Veggie + protein - Farfalle met doradefilet als extra

Veggie + protein - Farfalle met doradefilet als extra

met kastanjechampignons, veldsla en pecorino
Coq au vin met zilveruitjes en champignons

Coq au vin met zilveruitjes en champignons

met rode wijn, aardappelpuree en een gemengde salade
Spinaziestamppot met champignonjus

Spinaziestamppot met champignonjus

met geroosterde hazelnoten en basilicum

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof
Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

met aardappelpuree en geroosterde broccoli
Luxe vispannetje

Luxe vispannetje

Met gebakken krieltjes
Luxe vispotje met room en witte wijn

Luxe vispotje met room en witte wijn

Met venkel en gebakken Drieling aardappelen
Varkenshaas met orecchiette

Varkenshaas met orecchiette

Met paddenstoelen-roomsaus en rucola
Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

met krieltjes, citroen, dille en kappertjes
Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

met prei, venkel en aardappelpuree
Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

met een frisse salade van sinaasappel en peultjes
Tonijnsteak met sesamkorst

Tonijnsteak met sesamkorst

met broccolini en gebakken rijst met kimichisaus
Paasbrunch

Paasbrunch

met een hartige plaattaart en appelpakketjes
Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

NL: met mango, taugé en gezouten pinda's BE: met mango, sojascheuten en gezouten pinda's
Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Met tomaat, vers basilicum en pecorino
Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

met orzosalade, mini Turks brood en tzatziki
Pollo tonnato met zuurdesembrood

Pollo tonnato met zuurdesembrood

Gepocheerde kip met tonijnsaus
Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

met geglaceerde bospeen
Pastaschotel Griekse stijl

Pastaschotel Griekse stijl

met gehakt, feta, courgette en paprika
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Surf & turf: garnalen en biefstuk

Surf & turf: garnalen en biefstuk

met een saus van parmigiano reggiano
Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

gegarneerd met verse krulpeterselie

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Kabeljauwfilet met zeekraal, olijvensalsa en citroen

Kabeljauwfilet met zeekraal, olijvensalsa en citroen

met romige puree, peterselie en tomaat
Romige kip in cheesy preisaus

Romige kip in cheesy preisaus

met rijst, paprika en peterselie
Heekfilet met pistou-aardappelpuree

Heekfilet met pistou-aardappelpuree

met kerstomaten en spinazie
Pangasiusfilet met boterkappertjes, courgette en peterselie

Pangasiusfilet met boterkappertjes, courgette en peterselie

met tomatenorzo en Siciliaanse kruiden
Kalfs-cheeseburger op z'n Italiaans

Kalfs-cheeseburger op z'n Italiaans

met bruschettadip, Parmigiano Reggiano en frieten
Romige tahinnoedels met biefstukreepjes

Romige tahinnoedels met biefstukreepjes

met komkommer-pindasalade en ponzu
Stir-fry met noedels en kip

Stir-fry met noedels en kip

met courgette, rode peper en gomasio
Pizzabootje met kipgehakt à la Tex-Mex

Pizzabootje met kipgehakt à la Tex-Mex

met cheddar, puntpaprika en mais-salsa
Bietenflatbread met kippendijfilet en chorizo

Bietenflatbread met kippendijfilet en chorizo

met puntpaprika, zhoug en feta
Steak met romige groenten en Siciliaanse kruiden

Steak met romige groenten en Siciliaanse kruiden

met champignons, courgette en BBQ-rub
Romige rigatoni met geitenkaas en gebakken salie

Romige rigatoni met geitenkaas en gebakken salie

in kerstomatensaus met geroosterde walnootstukjes
Varkenshaas met verse tagliatelle in truffel-roomsaus

Varkenshaas met verse tagliatelle in truffel-roomsaus

met Grana Padano, rucola en verse kruiden
Cheeseburger met loaded tortillachips

Cheeseburger met loaded tortillachips

met guacamole, pikante mayonaise, mais en tomaat
Familie pasta-avond: Romige fiocchi tricolore in zongedroogde-tomatensaus

Familie pasta-avond: Romige fiocchi tricolore in zongedroogde-tomatensaus

zelf maken, samen genieten!
Gekonfijte eend op z'n Amerikaans met smokey saus, mais en spek

Gekonfijte eend op z'n Amerikaans met smokey saus, mais en spek

soul-food met cheesy aardappelpuree en peterselie
Geitenkaas op linzensalade met cranberrydressing

Geitenkaas op linzensalade met cranberrydressing

met gezouten amandelen, zoetzure ui en geroosterde zoete aardappel
Gepaneerde sesamkip met pikante broccoli

Gepaneerde sesamkip met pikante broccoli

met pikante soja-aardappelsalade
Pita's met BBQ-portobello en aioli

Pita's met BBQ-portobello en aioli

met puntpaprika en regenboogkoolsla
Gevulde portobello met geitenkaas en geglaceerde wortels

Gevulde portobello met geitenkaas en geglaceerde wortels

met cashewnoten, verse kruiden en geroosterde patatjes
Cheesy pastabake met smokey ketchup

Cheesy pastabake met smokey ketchup

met mais, paprika en peterselie