NL: Prei-pastinaakstamppot met varkensworstjes in spek // BE: Prei-pastinaakstoemp met varkensworstjes in spek
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
NL: Prei-pastinaakstamppot met varkensworstjes in spek // BE: Prei-pastinaakstoemp met varkensworstjes in spek

NL: Prei-pastinaakstamppot met varkensworstjes in spek // BE: Prei-pastinaakstoemp met varkensworstjes in spek

met zelfgemaakte jus

Pastinaak staat bekend als wintergroente maar kan het hele jaar door gegeten worden. Wist je dat hij zoeter wordt van smaak door vorst?

Labels:
Familie
Extra groente
Allergenen:
Soja
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd30 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

200 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Prei

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Ui

2 stuk(s)

Varkensworstjes met tomaat en rozemarijn

2 plak(ken)

Ontbijtspek

20 ml

Ketjap manis

(Bevat Soja, Tarwe)

100 gram

Pastinaak

25 gram

Kruidenroomkaas

Zelf toevoegen

¼ stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

¼ el

Olijfolie

1 el

Mosterd

1 el

[Plantaardige] boter

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)888 kcal
Energie (kJ)3716 kJ
Vetten52 g
waarvan verzadigd23 g
Koolhydraten67 g
waarvan suikers25 g
Vezels16.2 g
Eiwitten33 g
Zout5 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1

Breng ruim water met een flinke snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en de pastinaak en snijd in grove stukken. Snijd de prei in dunne ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de rode ui in fijne halve ringen.

Tip: De rode ui is een onderschatte supergroente! Hij is niet alleen rijk aan vezels en B-vitaminen, maar zit ook bomvol antioxidanten en vitamine C.

Aardappelen koken
2

Kook de aardappelen en de pastinaak 10 - 12 minuten. Voeg in de laatste 1 - 2 minuten de prei toe en kook deze mee met de aardappelen. Bewaar wat kookvocht, giet de pan daarna af en houd apart met het deksel op de pan.

Worstjes bakken
3

Omwikkel elk varkensworstje met 1 spekplakje. Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de knoflook en rode ui 1 minuut. Leg de omwikkelde varkensworstjes in de pan en bak in 2 - 3 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur en laat, afgedekt, nog 5 minuten bakken. Schep regelmatig om.

Tip: Speciaal voor ons is aan deze varkensworstjes minder zout toegevoegd. Het resultaat is even lekker, maar beter voor jou.

Jus maken
4

Voeg de ketjap en per persoon: 1 el roomboter, 1/2 el mosterd en 1/4 runderbouillonblokje toe aan de pan met worstjes (zie Tip). Roer alles goed door en blus af met 60 ml water per persoon. Breng de jus aan de kook, zet het vuur laag en laat de jus inkoken.

Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van de aangegeven hoeveelheid bouillonblokje, ketjap en roomboter. Voeg eventueel iets meer water toe.

Stamppot maken
5

Stamp met een aardappelstamper de aardappelen, de pastinaak en de prei tot een stamppot. Voeg de kruidenroomkaas en 1/2 el mosterd per persoon toe. Breng flink op smaak met peper en zout en meng goed door (zie Tip).

Tip: Voeg eventueel een scheutje melk toe voor nog meer smeuïgheid.

Serveren
6

Verdeel de stamppot over de borden. Leg 2 worstjes per persoon op de stamppot en giet wat van de jus eroverheen.

Tip: Wist je dat 100 gram pastinaak bijna 20% van de ADH vezels bevat? Vezels houden je darmen gezond en dat heeft veel gezondheidsvoordelen. Vezels zorgen er onder andere voor dat je voedingsstoffen beter opneemt uit je eten - dit zorgt weer voor een sterke weerstand.