Heek à la Florentine met zelfgemaakte hollandaisesaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Heek à la Florentine met zelfgemaakte hollandaisesaus

Heek à la Florentine met zelfgemaakte hollandaisesaus

met verse kruiden, geroosterde patatjes, citroen en spinazie

Heekfilet leent zich goed voor bakken - het liefst op de huid, zodat het lekker krokant wordt.

Allergenen:
Eieren
Vis

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Ei

(Bevat Eieren)

200 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Knoflookteen

150 gram

Spinazie

(Kan bevatten Selderij)

½ stuk(s)

Ui

5 gram

Verse dille & bieslook

½ stuk(s)

Citroen

125 gram

Mini-heekfilets

(Bevat Vis)

Zelf toevoegen

60 gram

[Plantaardige] boter

½ el

Wittewijnazijn

¾ el

Olijfolie

½ el

Water voor saus

½ tl

Honing [of plantaardig alternatief]

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)4287 kJ
Energie (kcal)1025 kcal
Vetten70.9 g
waarvan verzadigd38 g
Koolhydraten51.7 g
waarvan suikers7.1 g
Vezels11.6 g
Eiwitten42.7 g
Zout0.7 g

Benodigdheden

Bakplaat met bakpapier
Steelpan
Kom
Hittebestendige kom
Garde
Keukenpapier
Large Frying Pan

Instructies

Aardappelen bakken
1

Verwarm de oven voor op 210 graden. Snijd de aardappelen in grove stukken en verdeel over een bakplaat met bakpapier (zie Tip). Besprenkel met 1/4 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Schep de aardappelen goed om zodat ze helemaal bedekt zijn. Rooster in 30 - 35 minuten goudbruin en schep halverwege om.

Gezondheidstip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Bereid dan alle aardappelen, maar gebruik 2/3. De overige aardappelen kun je in de koelkast bewaren en de volgende dag in een maaltijd verwerken.

Boter smelten
2

Laat de boter smelten in een steelpan. Haal vervolgens van het vuur en laat iets afkoelen. Snijd de ui in halve ringen en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de verse kruiden fijn. Rasp de schil van de citroen en snijd de citroen in vieren. Scheid het eiwit van de dooiers en gooi het eiwit weg, of bewaar in de koelkast om in een ander gerecht te verwerken.

Saus maken
3

Breng een laagje water aan de kook in een andere steelpan. Zet een hittebestendige kom bovenop de pan, maar zorg dat de kom het water niet raakt. Voeg de eierdooiers en de wittewijnazijn toe aan de kom en klop de eidooiers. Blijf kloppen, voeg geleidelijk de gesmolten boter toe en laat de saus indikken. Voeg de boter niet te snel toe, anders gaat de saus schiften. Haal de saus wanneer deze is ingedikt van het vuur. Schenk de saus in een schone kom en houd apart tot serveren.

Vis bakken
4

Dep de vis droog met keukenpapier en breng op smaak met peper en zout. Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de vis en de ui 4 - 6 minuten en draai de vis halverwege om. Haal de vis uit de pan en bewaar apart.

Spinazie bakken
5

Besprenkel de ui met 1/4 el olijfolie per persoon, voeg de knoflook toe en bak 1 minuut. Voeg de spinazie, de honing en per persoon: 1/2 tl citroenschil en het sap van 1 citroenpartje toe. Laat het geheel slinken en breng op smaak met peper en zout.

Weetje: Dithiolthionen zijn bioactieve stoffen die voorkomen in knoflook. Ze hebben een positief effect op het cholesterolgehalte en werken als antioxidant.

Serveren
6

Klop vlak voor serveren de aangegeven hoeveelheid water geleidelijk door de saus. Voeg het water niet te snel toe. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de spinazie over de borden, leg de vis erbovenop en schenk de saus eroverheen. Serveer met de patatjes. Garneer met de verse kruiden en serveer met de overige citroenpartjes.