
Vegetarische vol-au-vent met champignons
met bladerdeegkoekje, aardappelpuree en salade
Proef het beste van België met klassiekers van eigen bodem. Traditioneel gemaakt met verschillende soorten vlees, maar deze keer omgetoverd tot een vegetarische variant met champignons, wortels en ui. Knapperig vanbuiten, romig vanbinnen en in slechts 35 minuten op tafel!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
Ingrediënten
200 gram
Aardappelen
125 gram
Champignons
1 stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Laurierblad
50 ml
Culinaire room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Bladerdeegkoekje
20 gram
Veldsla
2.5 gram
Verse krulpeterselie
½ stuk(s)
Tomaat
Zelf toevoegen
1 tl
Extra vierge olijfolie
2 el
[Plantaardige] boter
1 el
Bloem
100 ml
[Zoutarme] groentebouillon
ml
[Plantaardige] melk
naar smaak
Peper en zout
Benodigdheden
Instructies

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bereid de bouillon. Breng water aan de kook in een ruime pot met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en snijd in schijfjes. Snijd de wortel in kleine blokjes. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn.
Weetje: Wist je dat champignons een bron zijn van vitamine B2? Dit houdt je energie op peil en voorkomt ontstekingen. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om erop te letten dat je genoeg van deze vitamine binnenkrijgt.

Kook de aardappelen, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.

Verhit 1/2 el boter per persoon in een sauteerpan op middelhoog vuur. Bak de knoflook, ui, wortel en champignons 4 - 6 minuten al roerend. Voeg vervolgens per persoon: 1 el boter en 1 el bloem toe. Bak 1 - 2 minuten. Voeg het laurierblad, de bouillon en de culinaire room toe. Roer goed door zodat de saus één geheel wordt. Laat 6 - 8 minuten op laag vuur zachtjes reduceren (zie Tip).
Tip: Draai het vuur iets hoger als de saus nog te waterig is.

Leg het bladerdeegkoekje op een bakplaat met bakpapier en verwarm 5 - 8 minuten in de oven. Hak ondertussen de krulpeterselie grof. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een gladde puree. Voeg de overige boter en een scheutje melk toe om het geheel smeuïg te maken (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Let jij op je calorie-inname? Laat dan de boter achterwege en gebruik niet alle aardappelen, maar houd na het koken de helft apart. Maak van dit deel een frisse aardappelsalade voor de volgende dag.

Snijd de tomaat in partjes. Meng in een saladekom de veldsla met de extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Leg op elk bord een bladerdeegkoekje en vul deze met de vegetarische vol-au-vent. Serveer de aardappelpuree en de salade ernaast. Garneer met de krulpeterselie.