In sperziebonen zitten belangrijke mineralen. Zo zorgt kalium voor het behoud van een gezonde bloeddruk en zorgen ijzer en foliumzuur voor een energieker gevoel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Varkensoester
(Kan bevatten Melk (inclusief lactose), Mosterd, Selderij, Soja, Gluten)
2.5 gram
Verse tijm
(Kan bevatten Selderij)
250 gram
Krieltjes
200 gram
Sperziebonen
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Citroen
1 el
Extra vierge olijfolie
½ tl
Mosterd
¼ el
Olijfolie
1 tl
Honing
¾ el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Haal de varkensoester uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Ris de blaadjes van de tijm. Was de krieltjes en halveer ze. Meng op een bakplaat met bakpapier de krieltjes met de tijm en 1/4 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Bak de krieltjes 25 - 30 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Weetje: Krieltjes eet je eigenlijk altijd met schil. Wist je dat je daardoor niet alleen meer vezels binnenkrijgt, maar ook meer vitaminen? Zoals vitamine B6, wat onder andere belangrijk is voor de stofwisseling.
Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Breng water met een snuif zout aan de kook in een sauteerpan met deksel. Snijd de ui in halve ringen. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit in een kleine kom. Kook de sperziebonen, afgedekt, 6 - 8 minuten. De sperziebonen hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Giet af in een vergiet en spoel met koud water.
Verhit 1/2 el boter per persoon in een pan op middelhoog vuur en bak de varkensoester 5 - 7 minuten. Keer regelmatig om. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie tot serveren.
Meng in een kleine kom per persoon: 1/2 tl citroenrasp, 1/2 tl mosterd, 1 tl honing, 1/2 el citroensap en 1 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en bewaar apart.
Verhit ondertussen 1/4 el boter per persoon in de sauteerpan uit stap 2 en bak de ui en sperziebonen 4 - 6 minuten, of tot de sperziebonen beetgaar zijn en de ui zacht is. Haal de sauteerpan van het vuur en meng 1 el citroendressing per persoon door de ui en sperziebonen.
Snijd de varkensoester in reepjes en meng de eventueel vrijgekomen sappen van het vlees met de citroendressing. Verdeel de varkensoester, patatjes en sperziebonen over de borden. Garneer de varkensoester met de overige citroendressing (zie Tip).
Tip: Houd je van de frisse toets van citroenrasp? Garneer het gerecht dan met het overige citroenrasp naar smaak.