Jus is een Franse saus die wordt gemaakt door vleessappen te laten indikken met bouillon of wijn en specerijen. Het is lichter dan een gewone saus, rijk aan smaak en perfect om geroosterde of gegrilde gerechten te verrijken.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Gemarineerde steak
(Bevat: Selderij Kan bevatten: Ei, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Sesamzaad, Soja)
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Rode ui
1 stuk(s)
Little gem
½ stuk(s)
Mini-komkommer
5 gram
Verse dille, munt & bladpeterselie
½ zakje(s)
Italiaanse kruiden
½ zakje(s)
Geel mosterdzaad
(Bevat: Mosterd)
1.5 el
[Plantaardige] boter
1 tl
[Zoutarme] ketjap manis
1 el
Extra vierge olijfolie
1 tl
Wittewijnazijn
½ tl
Mosterd
¼ el
[Plantaardige] mayonaise
naar smaak
Peper en zout
Haal de steak uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Was of schil de aardappelen en snijd in wedges. Breng water aan de kook in een sauteerpan met deksel. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten. Bewaar 40 ml kookvocht per persoon, giet daarna af en voeg opnieuw toe aan de pan. Bewaar apart tot stap 5.
Meng in een saladekom de extra vierge olijfolie met de wittewijnazijn, mayonaise en mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de komkommer in dunne schijfjes. Snijd de sla grof en de verse kruiden fijn. Bewaar apart tot stap 5.
Snijd de ui in halve ringen. Verhit een flinke klont boter in een pan op middelhoog vuur. Leg, zodra de boter goed heet is, de steak en ui in de pan en bak de steak 1 - 3 minuten per kant. Haal de steak uit de pan en breng op smaak met peper en zout. Laat minimaal 3 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Voeg de ketjap en het achtergehouden kookvocht toe aan de pan met ui. Meng goed door en laat 1 minuut koken (zie Tip). Zet het vuur uit en roer het mosterdzaad erdoorheen.
Tip: Als je geen ketjap in huis hebt kun je ook een sojasaus met wat suiker of honing gebruiken.
Voeg een klontje boter en de Italiaanse kruiden toe aan de aardappelen en bak 1 - 2 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout. Voeg vlak voor serveren de komkommer, de sla en de verse kruiden toe aan de saladekom en meng met de dressing.
Verdeel de patatjes en de salade over borden. Snijd de steak, tegen de draad in, in dunne sneetjes en serveer ernaast. Schenk de uiensaus over de steak.
Weetje: Komkommers bestaan voor een groot deel uit water, maar bevatten ook vitaminen en mineralen. Ze hydrateren, bevatten weinig calorieën en zorgen tegelijkertijd voor essentiële voedingsstoffen. Win-win-win dus!