Zoete hutspot met rookworst
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Zoete hutspot met rookworst

Zoete hutspot met rookworst

Met gekleurde peen en gebakken rode ui

Stamppot of stoemp is voor ons een echte wintermaaltijd, maar vroeger werd het vooral van eind juli tot begin oktober gegeten. Dit waren de oogstmaanden: de boeren maakten lange dagen op het land en hadden veel energie nodig om het zware werk te kunnen doen. Hutspot is een typisch Nederlandse stamppot, niet te verwarren met hutsepot, wat dan weer een typisch Vlaamse stoofschotel is.

Labels:
Eet mij eerst
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

300 gram

Kruimige aardappelen

100 gram

Gele wortel

100 gram

Wortel

1 stuk(s)

Rode ui

1 stuk(s)

Varkensrookworst

25 gram

Spekblokjes

20 gram

Rucola

(Kan bevatten Selderij)

Zelf toevoegen

1.5 el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

scheutje

Melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

naar smaak

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3992 kJ
Energie (kcal)954 kcal
Vetten56 g
waarvan verzadigd26.2 g
Koolhydraten80 g
waarvan suikers18.6 g
Vezels14 g
Eiwitten26 g
Zout3.3 g

Benodigdheden

Snijplank
Fruitmesje
Pan met deksel
Aardappelstamper
Hapjespan
Koekenpan
Kom
Bord

Instructies

Voorbereiden
1

Kook ruim water in een grote pan met deksel voor de aardappelen en de peen. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in grove stukken. Weeg de gele en de oranje peen af en schil de peen met een dunschiller. Snijd beide in grove stukken. Snijd de rode ui in halve ringen.

Koken en stampen
2

Kook de aardappelen met de peen 15 – 18 minuten, afgedekt, in de pan met deksel. Leg in de laatste 5 minuten de varkensrookworst erbij. Giet daarna af en bewaar een beetje kookvocht. Stamp met een aardappelstamper de aardappelen en wortelen tot een grove stamppot. Bewaar de rookworst apart.

Ui karameliseren
3

Verhit ondertussen een hapjespan op middelhoog vuur en bak de rode ui, zonder boter of olie, met een snuf zout 2 – 3 minuten. Verlaag het vuur, voeg per persoon ½ el roomboter toe en bak nog 10 – 15 minuten op middelmatig vuur.

Bakken en aanmaken
4

Verhit ondertussen een koekenpan, zonder boter of olie, op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 5 - 6 minuten krokant. Breng in een kom de rucola op smaak met extra vierge olijfolie, peper en zout.

Op smaak brengen
5

Voeg de spekblokjes met bakvet, de overige roomboter en een klein scheutje melk toe aan de hutspot om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Maak op elk bord een bedje van rucola, schep de hutspot erop en serveer met de rookworst. Schep de gekarameliseerde ui over de hutspot.