Pilav verwijst naar een rijstgerecht met oorsprong uit het Midden-Oosten. Vandaag maak je er een volwaardige maaltijd van met kleurrijke groenten en een stukje vis!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
¼ stuk(s)
Rode peper
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Wortel
1 cm
Verse gember
½ stuk(s)
Paprika
⅓ zakje(s)
Afrikaanse kruidenmix
75 gram
Basmatirijst
100 gram
Spinazie
1 stuk(s)
Kabeljauwfilet
5 gram
Verse krulpeterselie
1.5 el
[Plantaardige] boter
½ el
Extra vierge olijfolie
250 ml
Zoutarme groentebouillon
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Snipper de ui. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de wortel in blokjes. Snijd de paprika in blokjes. Rasp de gember fijn (zie Tip).
Tip: Je hoeft de gember niet te schillen voordat je hem raspt.
Verhit de roomboter in een hapjespan met deksel en fruit de ui, de gember en 1/4 rode peper (s) per persoon 3 minuten op middelmatig vuur. Voeg de knoflook en de Afrikaanse kruidenmix toe (houd een beetje van de Afrikaanse kruiden opzij voor de vis) en bak 1 minuut. Zet het vuur hoog, voeg de wortel en de paprika toe en roerbak nog 1 minuut. Voeg 75 g rijst per persoon toe aan de pan en schep goed om.
Tip: Let op: de rode peper is pittig! Houd je daar niet van of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.
Schenk de bouillon bij de rijst en breng aan de kook. Zet het vuur middellaag, dek de pan af en laat de rijst 10 - 12 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door om aanbakken te voorkomen (zie Tip).
Tip: Kookt de rijst te snel droog? Voeg dan extra water of bouillon toe.
Scheur of snijd ondertussen de spinazie grof. Dep de kabeljauwfilet droog met keukenpapier en breng op smaak met de overige Afrikaanse kruiden, peper en zout.
Voeg de spinazie in delen toe aan de hapjespan en schep goed om met de rijst. Breng op smaak met peper en zout. Leg de kabeljauwfilet op de rijst en dek opnieuw af. Laat de rijst en de vis 8 - 10 minuten zachtjes stomen, of tot beide gaar zijn (zie Tip). Snijd ondertussen de krulpeterselie fijn. Meng de krulpeterselie met 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon in een kleine kom. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Controleer of de kabeljauw gaar is door met een satéprikker/spies in de vis te prikken. Glijdt deze er makkelijk doorheen? Dan is de vis gaar.
Verdeel de rijst en de vis over de borden. Garneer de vis met de verse kruidenolie.
Tip: Spinazie bevat veel voedingsstoffen, waaronder ijzer. IJzer is essentieel voor het vervoeren van zuurstof in ons lichaam, wat bijdraagt aan een energiek gevoel.