Trek alles uit de kast voor dit gerecht – vrij letterlijk, want je hebt veel pannen nodig – en lees het recept op je gemak door voor je begint met koken. Heb je weleens lamsoren gegeten? In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn deze oren vegetarisch. Het is namelijk een zeegroente die groeit in zilte kustgronden. Vandaar ook de zoute smaak, die perfect bij vis past. De venkel en citroenmayonaise zorgen voor de nodige frisheid in het gerecht
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
250 gram
Krieltjes
½ stuk(s)
Sjalot
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Venkel
¼ stuk(s)
Citroen
2.5 gram
Verse dille
(Kan bevatten: Selderij)
40 gram
Mayonaise
(Bevat: Ei, Mosterd)
1 stuk(s)
Zalmfilet met huid
(Bevat: Vis)
25 gram
Lamsoren
1.5 el
Olijfolie
1 el
Roomboter
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de krieltjes en halveer ze. Leg de krieltjes op een bakplaat met bakpapier en meng met 1 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Bakde krieltjes in de 25 - 30 minuten in de oven, schep halverwege om.
Snipper ondertussen de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde stengels en kern. Snipper de venkel. Pers de citroen uit en hak de dille grof.
Verhit de roomboter in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit de sjalot 2 - 3 minuten. Voeg de gesnipperde venkel toe en bak deze in 10 - 12 minuten zacht. Blus vervolgens af met 3 el water per persoon en laat inkoken tot het grootste deel van het vocht is verdampt. Voeg eventueel meer water toe wanneer je de venkel nog zachter wilt. Meng ondertussen in een kleine kom 1/2 tl citroensap per persoon met de mayonaise.
Dep de zalmfilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Verhit 1 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de zalmfilet 2 - 3 minuten op de huid. Zet het vuur lager, draai de vis om en bak nog 1 - 2 minuten.
Verhit tegelijkertijd de overige olijfolie in een andere koekenpan en fruit de knoflook 1 - 2 minuten. Voeg de lamsoor toe en roerbak nog 1 - 2 minuten.
Verdeel de krieltjes over de borden, schep de venkel ernaast en leg de zalmfilet op de venkel. Schep de gebakken lamsoor op de zalm en garneer het gerecht met dille. Serveer met de citroenmayonaise.