Skip to main content

Bijgerechten

met gratin, sperziebonen, doperwten en salade

Allergenen:
Amandelnoten
Melk (inclusief lactose)

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Knoflookteen

¼ stuk(s)

Sjalot

75 gram

Sperziebonen

150 gram

Aardappelen

25 gram

Geraspte gruyère DOP

5 gram

Amandelschaafsel

(Bevat: Amandelnoten Kan bevatten: Pinda's, Noten, Sesamzaad)

¼ stuk(s)

Handsinaasappel

100 gram

Pastinaak

20 gram

Slamix van veldsla, rucola en krulandijvie

50 gram

Doperwten

(Kan bevatten: Selderij)

15 gram

Boter

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

2 tl

Honing [of plantaardig alternatief]

½ el

Mosterd

25 ml

[Plantaardige] melk

1 tl

Wittewijnazijn

½ el

Extra vierge olijfolie

Voedingswaarden

Energie (kcal)494 kcal
Energie (kJ)2066 kJ
Vetten22 g
waarvan verzadigd8.5 g
Koolhydraten57.6 g
waarvan suikers22 g
Vezels15.7 g
Eiwitten11.4 g
Zout0.4 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Ovenschaal
Aardappelstamper
Kom
Rasp
Koekenpan

Instructies

1

Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen en pastinaak onder water in een pan met deksel. Voeg een flinke snuf zout toe en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af, houd een kopje kookvocht apart en laat zonder deksel uitstomen.

2

Stamp de aardappelen en pastinaak met een aardappelstamper tot een fijne puree. Stamp de helft van de gruyère en per persoon: 25 ml melk en 1/2 el roomboter door de puree. Breng op smaak met peper en zout (zie Tip). Schep de puree in een ovenschaal en bestrooi met de overige gruyère. Laat volledig afkoelen. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Tip: Gebruik wat van het kookvocht om de puree naar smaak dunner te maken.

3

Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp. Halveer de sinaasappel. Pers de helft uit boven een kom. Snijd de andere helft van de sinaasappel in partjes en bewaar apart. Meng in een kom een dressing van per persoon: 2 el sinaasappelsap, 1/2 tl sinaasappelrasp, 2 tl honing, 1 tl wittewijnazijn, 1/2 el mosterd en 1/2 el extra vierge olijfolie.

4

Verhit een koekenpan zonder olie op hoog vuur en rooster het amandelschaafsel goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Snijd de sjalot in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen. Schenk een bodempje water in een pan met deksel. Voeg de sperziebonen, knoflook, sjalot en 1/2 el roomboter per persoon toe.

5

Verwarm de oven voor op 200 graden. Gratineer de aardappel-pastinaakpuree 10 - 15 minuten in de oven. Breng de sperziebonen afgedekt aan de kook en laat 6 – 8 minuten zachtjes stoven. Voeg in de laatste 3 minuten de doperwten toe. Breng op smaak met peper en zout.

6

Voeg de salademix toe aan de dressing en meng goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de sperziebonen en doperwten in een mooie schaal. Bestrooi met het geroosterde amandelschaafsel. Serveer de gegratineerde aardappel-pastinaakpuree en de salade ernaast. Garneer het hoofdgerecht met de sinaasappelpartjes.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders