Zuurkoolpannetje met rookworst en spekjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Zuurkoolpannetje met rookworst en spekjes

Zuurkoolpannetje met rookworst en spekjes

met aardappelpuree en appel

Vandaag bereid je een klassieker met zuurkool, appel, romige puree en spekjes. Het perfecte gerecht voor op een koude avond!

Labels:
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd30 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

125 gram

Zuurkool

250 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Appel

25 gram

Spekreepjes

½ stuk(s)

Varkensrookworst

Zelf toevoegen

½ el

Mosterd

1

[Plantaardige] melk

1.5 el

[Plantaardige] boter

½ el

Bruine basterdsuiker

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3500 kJ
Energie (kcal)836 kcal
Vetten51.8 g
waarvan verzadigd24.7 g
Koolhydraten64.5 g
waarvan suikers17.4 g
Vezels14.9 g
Eiwitten26.2 g
Zout5.1 g

Benodigdheden

Pan
Pan met deksel
Vergiet
Grote hapjespan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Aardappelen koken
1

Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een pot met deksel en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Breng ondertussen in een tweede ruime pot water aan de kook voor de rookworst. Zet het vuur uit, net voordat het water begint te koken en leg de rookworst, in de vacuumverpakking, 10 minuten in het warme water.

Snijden en uitlekken
2

Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Haal de zuurkool uit de verpakking en laat uitlekken in een vergiet (zie Tip). Halveer de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.

Tip: Houd je van iets mildere zuurkool? Spoel de zuurkool in het vergiet dan af met water.

Bakken
3

Verhit een grote sauteerpan met deksel zonder bakvet op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 3 - 5 minuten krokant. Haal uit de pan en bewaar apart. Voeg 1/2 el boter per persoon opnieuw toe aan de pan en bak de ui en appel 2 minuten op middelhoog vuur.

Zuurkool garen
4

Voeg vervolgens de zuurkool en de bruine suiker toe. Roer goed door tot alles gemengd is, dek af en laat zachtjes 6 - 8 minuten garen. Breng op smaak met peper en zout en roer er 1/2 el boter per persoon doorheen (zie Tip).

Tip: Vind je de zuurkool nog te zuur? Voeg dan naar smaak meer suiker of boter toe, daar wordt de zure smaak van de zuurkool milder van.

Puree afmaken
5

Stamp de aardappelen grof met een aardappelstamper. Voeg 1/2 el boter per persoon, de mosterd en een scheutje melk toe. Roer de helft van de spekreepjes door de puree, proef en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Haal de rookworst uit de verpakking en halveer hem. Schep de puree op de borden en garneer met de overige spekreepjes. Serveer met de rookworst en de zuurkool (zie Tip).

Tip: Let jij op je zoutinname? Serveer dan 1/4 rookworst per persoon en de helft van de zuurkool. Deze bevatten namelijk veel zout. Wat je overhoudt kun je de volgende dag als lunch eten tussen een knapperig broodje.