Aubergine bevat weinig calorieën, maar veel vezels waardoor het geweldig is voor de spijsvertering. Het is ook rijk aan antioxidanten en bevat vitaminen en mineralen zoals vitamine C en kalium.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ pak(ken)
Kikkererwten
½ stuk(s)
Aubergine
20 gram
Tahinsaus
(Bevat: Melk (inclusief lactose), Ei, Sesamzaad)
4 stuk(s)
Falafel
(Bevat: Tarwe, Gluten)
1 stuk(s)
Knoflookteen
⅓ zakje(s)
Gemalen komijnzaad
25 gram
Biologische volle yoghurt
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
½ stuk(s)
Paprika
½ stuk(s)
Rode ui
2 stuk(s)
Pitabroodje
(Bevat: Tarwe)
5 gram
Verse munt
(Kan bevatten: Selderij)
½ stuk(s)
Limoen
½ el
Extra vierge olijfolie
1.25 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de aubergine in blokjes. Meng in een grote kom de aubergineblokjes met een scheutje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de aubergineblokjes over een bakplaat met bakpapier. Snijd de paprika in grove stukken. Snijd de ui in halve ringen. Meng in dezelfde kom de paprikastukken en uienringen met een klein scheutje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en meng goed.
Verdeel de groenten naast de aubergine over de bakplaat. Leg de ongeschilde knoflookteen bij de groenten en bak 18 - 22 minuten in de oven, of tot de groenten gaar zijn. Rasp ondertussen de schil van de limoen met een fijne rasp en pers de limoen uit boven een kleine kom.
Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Meng in een hoge kom de kikkererwten met de tahinsaus, het komijnzaad en de extra vierge olijfolie. Voeg per persoon: 2 el water en 1/2 el limoensap toe. Breng op smaak peper en zout. Mix het geheel met een staafmixer tot een gladde hummus. Bewaar apart.
Bak de pitabroodjes 3 - 5 minuten in de oven of broodrooster. Haal de knoflook voorzichtig uit de schil en voeg samen met de helft van de aubergineblokjes toe aan de hummus. Mix opnieuw glad. Proef de hummus en breng verder op smaak met het overige limoensap, peper en zout. Verhit een scheutje olijfolie in een pan op hoog vuur en bak de falafel 3 - 5 minuten rondom.
Bewaar 3 hele muntblaadjes per persoon apart ter garnering en snijd de overige munt fijn. Meng in een kleine kom de yoghurt, de fijngesneden munt en 1 tl limoenrasp per persoon. Breng op smaak met flink wat peper en zout.
Schep de hummus op een groot bord en schuif de hummus met de buitenkant van een lepel naar de zijkanten van het bord. Leg de geroosterde groenten en falafel op de hummus. Garneer het gerecht met de muntblaadjes. Besprenkel eventueel met extra vierge olijfolie naar smaak. Besprenkel de falafel met de yoghurtsaus. Serveer met de pitabroodjes.