Niet het ras van de aardappel bepaalt of het een krieltje is, maar het moment van oogsten. Door jong te oogsten behouden ze hun zachte smaak en structuur.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Steak
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Sjalot
5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten: Selderij)
2.5 gram
Verse dragon
200 gram
Voorgekookte halve kriel met schil
90 gram
Gemengde gesneden paddenstoelen
125 gram
Rode kerstomaten
¼ zakje(s)
Gedroogde oregano
1.25 el
Olijfolie
2.5 el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Haal de steak en de boter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip). Snipper de sjalot. Pers de knoflook of snijd fijn. Halveer de rode kerstomaten en eventueel de grotere paddenstoelen.
Tip: Voor het beste resultaat haal je de steak al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast. Verwijder de verpakking en dep het vlees droog met keukenpapier.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een sauteerpan met deksel op middelmatig vuur. Voeg de krieltjes en gedroogde oregano toe en bak, afgedekt, 12 - 14 minuten, of tot de krieltjes gaar zijn. Schep regelmatig om en haal het deksel de laatste 5 minuten van de pan. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit 1/2 el olijfolie in een sauteerpan op middelhoog vuur. Bak de helft van de knoflook met de paddenstoelen en kerstomaten 5 - 7 minuten, of tot ze gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen 1/4 el olijfolie per persoon in een kleine steelpan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot toe en bak 3 - 4 minuten. Hak ondertussen de peterselie en dragon fijn. Voeg de overige knoflook toe aan de steelpan en bak nog 1 minuut. Zet het vuur laag en voeg 1 1/2 el boter per persoon toe aan de pan. Laat zachtjes smelten en zet het vuur uit wanneer de boter volledig gesmolten is. Voeg de verse kruiden toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen 1 el boter per persoon in een pan op hoog vuur. Leg, zodra de boter goed heet is, de steak in de pan. Bak de steak 1 - 3 minuten per kant (zie Tip). Haal uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie.
Tip: Bak de biefstuk eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je biefstuk het liefst eet.
Verdeel de krieltjes over de borden. Snijd de steak tegen de draad in, in dunne sneetjes en leg naast de krieltjes. Schenk de bearnaisesaus over het vlees. Serveer met de groenten.