
Tomatenrisotto met kokosmelk en basilicum
met rucola, parmigiano reggiano en zonnebloempitten
Net niet alle kokosmelk gebruikt? Giet het restje uit in een ijsklontjesvorm en vries het in - zo doseer je makkelijk voor de volgende keer.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
Ingrediënten
5 gram
Vers basilicum
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
125 gram
Rode kerstomaten
¼
Tomatenpuree
75 gram
Risottorijst
75 ml
Kokosmelk
10 gram
Zonnebloempitten
(Kan bevatten Sesamzaad, Pinda's, Noten)
1 stuk(s)
Parmigiano reggiano
(Bevat Melk (inclusief lactose))
40 gram
Rucola
Zelf toevoegen
1 el
Olijfolie
225 ml
[Zoutarme] groentebouillon
1 tl
Zwarte balsamicoazijn
½ el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Benodigdheden
Instructies

- Pluk de blaadjes van het basilicum en bewaar de takjes apart.
- Bereid de bouillon en voeg de basilicumtakjes toe aan de bouillon.
- Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Halveer de rode kerstomaten.
- Rasp de parmigiano reggiano met een fijne rasp en bewaar apart.
Weetje: Kerstomaten zijn veel kleiner dan gewone tomaten, maar bevatten meer vitaminen en mineralen. Ze bevatten voornamelijk meer kalium, vitamine A en C en foliumzuur.

- Verhit een sauteerpan zonder olie op hoog vuur en rooster de zonnebloempitten tot ze beginnen te kleuren. Haal uit de pan en bewaar apart.
- Laat de sauteerpan op hoog vuur staan en verhit 1 el olijfolie per persoon. Bak de ui en 3/4 van de kerstomaten 3 – 4 minuten al roerend.
- Verlaag het vuur naar middelhoog en blus af met 1 tl zwarte balsamicoazijn per persoon.
- Voeg de tomatenpuree, de risottorijst en de knoflook toe. Roer goed door en bak nog 1 – 2 minuten verder.

- Verlaag het vuur en voeg de kokosmelk en 1/3 van de bouillon toe en laat de rijstkorrels het vocht langzaam opnemen. Roer regelmatig door.
- Voeg, zodra de bouillon en kokosmelk door de risottokorrels zijn opgenomen, 1/3 van de bouillon toe en herhaal dit met de overige bouillon. De risotto is gaar zodra de korrels vanbuiten zacht zijn, maar nog een hardere kern hebben vanbinnen. Dit duurt ongeveer 25 - 30 minuten.
- Voeg eventueel extra water toe om de rijst nog verder te garen of als de rijst te snel droogkookt.
- Snijd de basilicumblaadjes in reepjes.

- Voeg, zodra de risottorijst gaar is, 1/2 el boter per persoon, de helft van het basilicum, de helft van de geraspte parmigiano reggiano en de helft van de zonnebloempitten toe. Roer goed door en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de rucola over diepe borden en schep de risotto erop. Garneer met het overige basilicum en de overige geraspte kaas, zonnebloempitten en kerstomaten.