Portobello is echt een superfood - niet alleen in voedingswaarden maar ook in formaat. Ze zitten vol vitamine B en kunnen wel een diameter van 15 cm hebben!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
200 gram
Krieltjes
2.5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
¼ stuk(s)
Limoen
½ stuk(s)
Avocado
1 stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Rode puntpaprika
160 gram
Portobello
⅓ zakje(s)
Gemalen komijnzaad
50 gram
Feta
(Bevat Melk (inclusief lactose))
20 gram
Labne
naar smaak
Peper en zout
1.5 el
Olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de krieltjes en halveer ze. Snijd eventuele grote krieltjes in vieren. Meng de krieltjes in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de krieltjes over een bakplaat met bakpapier en bak 25 - 30 minuten in de oven. Schep halverwege om.
Tip: Heb je grof zout in huis? Dat is extra lekker bij hele krieltjes.
Snijd de peterselie fijn. Pers de limoen uit. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schil en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Meng in een kom de peterselie, het limoensap en de avocado. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Wist je dat avocado een positief effect heeft op je cholesterolgehalte? Dat komt doordat de vrucht rijk is aan gezonde onverzadigde (plantaardige) vetten. Dit helpt je hart en bloedvaten gezond te houden.
Snipper de sjalot. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de rode puntpaprika in de lengte doormidden en snijd vervolgens in reepjes.
Verhit 1 el olijfolie per persoon in een koekenpan met deksel op middelmatig vuur en roerbak de knoflook, sjalot en rode puntpaprika 2 minuten. Leg de portobello geheel in de pan en bak, afgedekt, 15 minuten (zie Tip). Keer de portobello halverwege om en voeg 1 tl gemalen komijnzaad per persoon toe. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: De portobello zal na een paar minuten zelf vocht loslaten waardoor hij niet aanbakt maar stooft in zijn eigen vocht.
Verbrokkel de feta. Snijd de portobello, net als bij een biefstuk, in dunne plakken.
Tip: Wist je dat paddenstoelen schimmels zijn? Ze vallen onder groente en zijn rijk aan vitamine B2. Dit houdt je energie op peil en voorkomt ontstekingen. Het binnenkrijgen van vitamine B2 is voor vegetariërs en veganisten belangrijk om in het oog te houden.
Leg de portobello op het bord en verdeel de zoete puntpaprika en sjalot erover. Serveer met de krieltjes en de limoen-avocado topping. Garneer met feta. Serveer de labne bij de krieltjes.
Tip: Wist je dat deze maaltijd ruim 350 gram groente bevat, meer vitamine C dan de ADH, meer calcium dan een beker melk en bijna 50% van de ADH vezels?