Skip to main content
Steak frites met bearnaisesaus
Steak frites met bearnaisesaus

Steak frites met bearnaisesaus

met gepofte cherrytomaten en groene salade

Bearnaisesaus is afgeleid van hollandaisesaus en wordt op dezelfde methode bereid, namelijk met geklaarde boter en eigeel. Het verschil? Aan de bearnaise wordt dragon toegevoegd.

Labels:
Lactosevrij

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

125 gram

Rode kerstomaten

¼ head

Botersla

4.95 gram

Verse dragon en kervel

½ stuk(s)

Sjalot

25 gram

Kappertjes en gesneden augurken

1 stuk(s)

Tournedos

25 gram

Bearnaisesaus

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

¼ tl

Honing [of plantaardig alternatief]

¼ el

Rodewijnazijn

2 el

Olijfolie

¾ el

Extra vierge olijfolie

¼ tl

Mosterd

Voedingswaarden

Energie (kcal)862 kcal
Energie (kJ)3605 kJ
Vetten54 g
waarvan verzadigd15 g
Koolhydraten57 g
waarvan suikers7 g
Vezels11.5 g
Eiwitten32 g
Zout2 g

Benodigdheden

Kom
Bakplaat met bakpapier
Ovenschaal
Saladekom
Keukenpapier
Koekenpan
Aluminiumfolie
Steelpan

Instructies

Frieten bakken
1

Haal de filet mignon uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen (zie Tip). Verwarm de oven voor op 210 graden. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd er frieten van ½ tot 1 cm breed van. Meng ze in een kom met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout en verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 – 40 minuten in het midden van de oven. Schep halverwege om.

Tip: Het beste kun je de filet mignon een half uur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is hij ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat.

Cherrytomaten poffen
2

Meng ondertussen in een ovenschaal de rode cherrytomaten met 1/4 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Bak ze de laatste 10 - 15 minuten mee met de ovenfrieten.

Snijden
3

Snijd ondertussen de botersla in stukken en snijd de verse kervel fijn. Pluk de blaadjes van de takjes verse dragon en hak grof. Snipper de sjalot fijn.

Salade mengen
4

Meng in een saladekom de extra vierge olijfolie, de rodewijnazijn, de honing en de mosterd tot een vinaigrette. Voeg de sjalot toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg de botersla, dragon, kervel, kappertjes en augurken toe aan de saladekom. Roer goed door en zet apart. Dep de filet mignon droog met keukenpapier en wrijf hem in met peper en zout.

Filet mignon bakken
5

Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg, zodra de olie goed heet is, de filet mignon voorzichtig in de pan en bak in 1 - 3 minuten per kant, tot hij goudbruin is (zie Tip). Bestrooi met zwarte peper en haal uit de pan. Wikkel in aluminiumfolie en laat minimaal 3 minuten rusten. Doe de bearnaisesaus in een steelpan en verwarm 2 - 3 minuten op middelhoog vuur.

Tip: Houd je van een botersmaak? Voeg dan halverwege een klontje boter toe aan de koekenpan en bedruip de filet mignon hiermee.

Serveren
6

Verdeel de salade en de gepofte cherrytomaten over de borden en leg de filet mignon erbij. Schenk de bearnaisesaus half over het vlees en de rest ernaast. Serveer de frieten in een apart kommetje.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Kabeljauw met zoete-aardappelpuree en spekjes

Kabeljauw met zoete-aardappelpuree en spekjes

met prei, gebakken rode ui en gomasio
Japanse-stijl curry met knapperige varkensfilet

Japanse-stijl curry met knapperige varkensfilet

met wortel, aardappel en rijst
Zelfgemaakte kippenragout met ragoutbakje

Zelfgemaakte kippenragout met ragoutbakje

met ovenfriet en een frisse salade
NL: Stamppot met geroosterde wortel en chorizo BE: Stoemp met geroosterde wortel en chorizo

NL: Stamppot met geroosterde wortel en chorizo BE: Stoemp met geroosterde wortel en chorizo

met Spaanse gehaktballetjes
Zelfgemaakte fish sticks en tartaarsaus

Zelfgemaakte fish sticks en tartaarsaus

met spinaziepuree, tomaat en verse kruiden
Gratin dauphinois met varkensworst

Gratin dauphinois met varkensworst

met gebakken champignons en salade
Varkensfilet in spek met gekookte aardappelen

Varkensfilet in spek met gekookte aardappelen

met broccoli in kruidenboter
Halve paprika's gevuld met orzo, kaas en prei

Halve paprika's gevuld met orzo, kaas en prei

met een frisse salade
NL: Andijviestamppot met kipgehaktballetjes BE: Andijviestoemp met kipgehaktballetjes

NL: Andijviestamppot met kipgehaktballetjes BE: Andijviestoemp met kipgehaktballetjes

met semi-gedroogde tomaten en oude kaas
NL: Wortel-preistamppot met spekjes en gehaktballen BE: Wortel-preistoemp met spekjes en gehaktballen

NL: Wortel-preistamppot met spekjes en gehaktballen BE: Wortel-preistoemp met spekjes en gehaktballen

met een zelfgemaakte jus
Mediterrane rijstschotel met koolvis en olijven

Mediterrane rijstschotel met koolvis en olijven

met verse koriander en citroen
Italiaanse loaded fries met kipgehakt

Italiaanse loaded fries met kipgehakt

met basilicum-mayonaise
Mediterrane kipfilethaasjes uit de oven met zelfgemaakte tzatziki

Mediterrane kipfilethaasjes uit de oven met zelfgemaakte tzatziki

met aardappelpartjes in citroendressing en gebakken groenten
Kruidige parelcouscous met garnalen

Kruidige parelcouscous met garnalen

Met bosui en pesto-vinaigrette
Salade met gegrilde kip en caesar-style dressing

Salade met gegrilde kip en caesar-style dressing

met knoflookcroutons
Zelfgemaakte visburger met ravigotesaus

Zelfgemaakte visburger met ravigotesaus

met frietjesduo van wortel en aardappel
Mediterrane spaghetti met courgette en mozzarella

Mediterrane spaghetti met courgette en mozzarella

met cherrytomaten, olijven en verse groene kruiden
Kipfilet met zoete, kruidige groentestoof

Kipfilet met zoete, kruidige groentestoof

met aardappel, gedroogde abrikozen en amandelschaafsel
Tiroler gröstl met boerenworst en spekjes

Tiroler gröstl met boerenworst en spekjes

Oostenrijkse roerbak met aardappelen en een spiegelei
Filet mignon met aardappelpuree en knoflookjus

Filet mignon met aardappelpuree en knoflookjus

met een frisse radijsjessalade met spekjes en walnoot

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof
Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

met aardappelpuree en geroosterde broccoli
Luxe vispannetje

Luxe vispannetje

Met gebakken krieltjes
Luxe vispotje met room en witte wijn

Luxe vispotje met room en witte wijn

Met venkel en gebakken Drieling aardappelen
Varkenshaas met orecchiette

Varkenshaas met orecchiette

Met paddenstoelen-roomsaus en rucola
Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

met krieltjes, citroen, dille en kappertjes
Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

met prei, venkel en aardappelpuree
Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

met een frisse salade van sinaasappel en peultjes
Tonijnsteak met sesamkorst

Tonijnsteak met sesamkorst

met broccolini en gebakken rijst met kimichisaus
Paasbrunch

Paasbrunch

met een hartige plaattaart en appelpakketjes
Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

NL: met mango, taugé en gezouten pinda's BE: met mango, sojascheuten en gezouten pinda's
Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Met tomaat, vers basilicum en pecorino
Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

met orzosalade, mini Turks brood en tzatziki
Pollo tonnato met zuurdesembrood

Pollo tonnato met zuurdesembrood

Gepocheerde kip met tonijnsaus
Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

met geglaceerde bospeen
Pastaschotel Griekse stijl

Pastaschotel Griekse stijl

met gehakt, feta, courgette en paprika
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Surf & turf: garnalen en biefstuk

Surf & turf: garnalen en biefstuk

met een saus van parmigiano reggiano
Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

gegarneerd met verse krulpeterselie

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

met peterselie, oregano en salami
Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

met gesmoorde prei en sperziebonen
Kipcurry op z'n Surinaams

Kipcurry op z'n Surinaams

met ei, patatjes en sperziebonen
Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

met gefrituurde uitjes, kerstomatensalade en verse munt
Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

met patatjes, zoetzure ui en komkommer
Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

met mini-romatomaten, courgette en spinazie
Veggie cheeseburger met ciabatta

Veggie cheeseburger met ciabatta

met patatjes, komkommersalade en gekaramelliseerde ui
Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

met aubergine en verse rozemarijn
Cheesy pizza

Cheesy pizza

pick & mix toppings: barbecuesaus, witte kaas en meer!
Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

met couscous, verse kruiden en courgette
Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

met courgette, venkel en geroosterde pompoenpitten
Hoisin-kipburger met komkommersalade

Hoisin-kipburger met komkommersalade

op een wortelbroodje met patatjes en sojascheuten
Steak met salade op z'n Thais en pinda's

Steak met salade op z'n Thais en pinda's

met sesam-limoendressing, paarse wortel en bruine rijst
Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

met romige mosterdsaus en tomaat-rucolasalade
Zalmfilet met mangochutney

Zalmfilet met mangochutney

met furikake-rijst, verse dille en ingelegde ui
Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

met rucola, patatjes, tomaat en dille
Romige spinaziedahl met tofu

Romige spinaziedahl met tofu

met gouden rijst en komkommeryoghurt
Kipfilet met kruidige groentestoof

Kipfilet met kruidige groentestoof

met gedroogde abrikozen, amandelschaafsel en Midden-Oosterse kruidenmix
Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

met sperziebonen, Parmigiano Reggiano en spinazie
Kipfilet in hollandaisesaus

Kipfilet in hollandaisesaus

met sperziebonen en gebakken rozemarijnkrieltjes