
Vandaag staat er een klassieke Franse stoofschotel op het menu: cassoulet. Er bestaan allerelei variaties van dit gerecht, maar vlees en bonen horen er zeker in. Wij hebben gekozen voor cannellinibonen en gekonfijte kippendij, die we al hebben voorgegaard – dat scheelt jou weer tijd in de keuken.
Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.
½ stuk(s)
Witte ciabatta
(Bevat: Gluten, Soja, Melk (inclusief lactose))
100 gram
Wortel
1 stuk(s)
Knoflookteen
20 gram
Spekblokjes
1 stuk(s)
Gekonfijte kippendij
1 tl
Gemalen korianderzaad
100 gram
Savooiekool, gesneden
½ pak(ken)
Cannellini bonen
2.5 gram
Verse tijm
(Kan bevatten: Selderij)
1 tl
Mosterd
½ el
Bloem
100 ml
Kippenbouillon
1 tl
Wittewijnazijn
1 el
Roomboter
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
naar smaak
Peper en zout

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de ciabatta in plakken en verdeel ze over een bakplaat met bakpapier. Bak de ciabatta ongeveer 10 – 15 minuten, of tot deze zo krokant is dat je hem kan verkruimelen. Bereid ondertussen de bouillon. Snijd de peen in de lengte in vieren en vervolgens in kleine blokjes. De blokjes moeten ongeveer 1/2 cm bij 1/2 cm zijn. Pers de knoflook of snijd fijn.

Verhit een hapjespan met deksel op middelmatig vuur en bak de spekblokjes, zonder olie, in 4 – 6 minuten krokant. Maak ondertussen een mengsel van de mosterd, bloem en 1 el water per persoon voor de cassoulet. Haal de spekjes uit de pan met een schuimspaan, bewaar apart. Leg de gekonfijte kippendij in dezelfde pan en bak 3 minuten per kant in het overgebleven bakvet van de spekjes. Haal uit de pan en bewaar apart.

Bak de koriander met de helft van de knoflook 2 - 3 minuten in dezelfde hapjespan. Voeg de bouillon en 50 ml water per persoon toe. Voeg dan, al roerend, geleidelijk het bloemmengsel toe. Roer glad met een garde. Voeg de peen, savooiekool, cannellinibonen met vocht en de wittewijnazijn toe, leg de takjes tijm erop en laat afgedekt 10 minuten koken. Haal dan het deksel van de pan en laat nog 5 minuten inkoken

Verkruimel of hak ondertussen de ciabattasneetjes zeer fijn. Verhit de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de overige knoflook met het ciabattakruim 3 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en bewaar apart.

Leg de gekonfijte kippendij terug in de hapjespan en verwarm nog een paar minuten zonder deksel, tot de saus wat is ingedikt. Breng op smaak met peper en zout.

Schep de cassoulet in diepe kommen en garneer met het gebakken ciabattakruim en de spekblokjes. Vergeet niet de takjes tijm uit de pan te halen.