Tip voor malse biefstuk: haal het vlees een half uur voordat je begint met koken uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
160 gram
Broccoli
70 gram
Witte langgraanrijst
20 ml
Sojasaus
(Bevat: Soja, Tarwe)
1.25 cm
Verse gember
5 gram
Munt, koriander en Thais basilicum
¼ stuk(s)
Limoen
3 stuk(s)
Knoflookteen
15 gram
Witte miso
(Bevat: Soja, Tarwe)
2.5 gram
Sesamzaad
100 gram
Biefstukreepjes
naar smaak
Peper en zout
1 tl
Suiker
2 el
Honing [of plantaardig alternatief]
Breng ruim water aan de kook in 2 pannen met deksel voor de rijst en de broccoli. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes. Kook de rijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar in een van de pannen met deksel. Kook de broccoli, afgedekt, 4 – 6 minuten in de andere pan met deksel (zie Tip). Giet daarna af en spoel af met koud water.
Tip: Als je van broccoli met een bite houdt, kook de broccoli dan maximaal 4 minuten.
Verhit ondertussen in een steelpan op laag vuur de sojasaus samen met de honing en de suiker (zie Tip). Laat het geheel 10 – 12 minuten zachtjes koken tot de saus is ingedikt (zie Tip). Rasp de gember fijn.
Tip: Tip 1: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van de sojasaus. Voeg eventueel aan het einde nog een beetje sojasaus toe naar smaak. Tip 2: Let goed op de sojasaus met suiker; zorg dat deze niet aanbrandt.
Pluk de muntblaadjes en Thaise basilicumblaadjes van de takjes en snijd ze fijn. Snijd ook de koriander, inclusief takjes, fijn (zie Tip). Snijd de limoen in partjes en pers 1 partje per persoon uit. Pers de knoflook of snijd fijn.
Tip: De steeltjes van de koriander kan je gewoon gebruiken, hier zit zelfs het meeste smaak in!
Verhit in een andere steelpan op laag vuur de witte miso, de knoflook, de geraspte gember en per persoon 1 tl limoensap en 1 tl water. Verwarm het geheel zachtjes gedurende 2 - 3 minuten. Zet het vuur uit en meng de broccoli door de marinade en zet apart. Verhit een hapjespan op hoog vuur en rooster het sesamzaad, zonder olie, goudbruin. Meng het sesamzaad met de broccoli en de marinade. Breng op smaak met peper en zout.
Meng de gekookte rijst met de verse kruiden en breng op smaak met peper en zout. Roer de biefstukreepjes door de ingedikte sojasaus. Gaar ze 2 – 5 minuten in de saus, tot ze net gaar zijn (zie Tip).
Tip: De biefstukreepjes zijn heel snel gaar en worden taai als je ze te lang bakt. Je verhit ze daarom voorzichtig in de honing-sojasaus en bakt ze niet. Ze hoeven dan nog niet helemaal gaar te zijn; ze zullen ook nog doorgaren op je bord.
Verdeel de rijst over de borden en schep de biefstukreepjes erop, maar bewaar de saus. Serveer de broccoli ernaast en verdeel naar smaak de achtergebleven saus van de biefstukreepjes over het gerecht. Garneer met de overige limoenpartjes.