Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
1.5 stuk(s)
Wortel
250 gram
Aardappelen
⅓ zakje(s)
Gedroogde tijm
1 stuk(s)
Appel
10 snufje
Nootmuskaat
1 stuk(s)
Varkensworst met Chimay-kaas en gesmoorde ajuin
4 stuk(s)
Ei
½ el
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
150 ml
Zoutarme groentebouillon
½ tl
Mosterd
1
[Plantaardige] melk
1.25 el
[Plantaardige] boter
Bereid de bouillon. Snipper de ui. Schil de peen en snijd de peen in schijfjes van 1/2 cm dik. Was of schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Breng in een pan met deksel ruim water met een snuf zout aan de kook voor de aardappelen.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak 1 – 2 minuten. Voeg de peen en 1 tl gedroogde tijm per persoon toe en bak 2 – 3 minuten. Blus af met per persoon 1/2 el wittewijnazijn, 1/2 tl mosterd en de bouillon. Breng aan de kook en verlaag het vuur. Laat 25 – 30 minuten, afgedekt, zachtjes pruttelen. Haal de laatste 5 minuten het deksel van de pan.
Kook de aardappelen 12 – 15 minuten in de pan met deksel. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Verhit 1/4 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de worsten in 2 – 3 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek de pan af en bak nog 8 – 10 minuten. Draai af en toe om.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Voeg de appelblokjes en 3 el water per persoon toe aan een steelpan met deksel. Breng afgedekt aan de kook en laat 8 – 10 minuten op laag vuur koken. Roer goed door en prak dan grof met een vork (zie TIP). Rasp ondertussen met een fijne rasp een mespuntje nootmuskaat per persoon.
Tip: Vind je de appelmoes wat te zuur? Voeg dan 1/2 tl honing per persoon toe aan de appelmoes.
Stamp de aardappelen tot een puree met een aardappelstamper. Voeg per persoon 1/2 el roomboter, 1/2 ei en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat. Roer dan de gestoofde peen door de puree (zie TIP).
Tip: - Giet eventueel het water van de peen eerst af. - Dit gerecht bevat veel calorieën. Let jij op je calorie-inname? Laat de boter dan uit de stamppot en voeg een extra scheutje melk of... zie ffacts
Serveer de worst met wortelstoemp en appelmoes.
Tip: Dit gerecht bevat ruim 250 g groente. Dat komt voornamelijk door de peen. Deze is rijk aan vitamine A, een vitamine die nodig is voor een sterke weerstand en gezonde ogen. Daarnaast.. zie ffacts