Sajoer is een pittig gerecht uit de Indonesische keuken, waarbij een groente de hoofdrol speelt. In dit geval is dat de sperzieboon, die op smaak wordt gebracht met ui, specerijen en bouillon. Dit vormt de perfecte tegenhanger van de milde wijting.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 cm
Verse gember
¼ stuk(s)
Rode peper
85 gram
Surinaamse rijst
⅓ blik(ken)
Tomatenpuree
200 gram
Gebroken sperziebonen
(Kan bevatten: Selderij)
60 ml
Kokosmelk
1 stuk(s)
Wijtingfilet met huid
(Bevat: Vis)
250 ml
Groentebouillon
1 el
Zonnebloemolie
1.5 el
Ketjap manis
½ tl
Wittewijnazijn
½ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Snipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Schil de gember en snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn.
Verhit de helft van de zonnebloemolie in een pan met deksel en fruit de helft van de ui, de helft van de knoflook en de helft van de rode peper 2 minuten op laag vuur.
Voeg de rijst, tomatenpuree en ½ el ketjap manis per persoon toe en bak al roerende 1 minuut. Voeg 225 ml bouillon per persoon toe en kook de rijst, afgedekt, in 15 -20 minuten. Giet daarna als het nodig is af en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit ondertussen de overige zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de gember, de overige ui, de overige knoflook en de overige rode peper 2 minuten op laag vuur. Voeg de witte wijnazijn, sperziebonen, de overige bouillon, de overige ketjap manis en de kokosmelk toe en laat 14 - 16 minuten afgedekt stoven op laag vuur. Haal halverwege de deksel van de pan en laat de saus iets inkoken. Breng op smaak met peper en zout.
Dep het vel van de vis droog. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de wijtingfilet 2-3 minuten per kant op middelhoog vuur (zie tip). Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de rijst en de sperziebonen over de borden en serveer de wijtingfilet er op.