Benieuwd hoe gember er boven de grond uitziet? Gember is een wortel en zal net als een aardappel gaan groeien als je hem in de potgrond zet.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ bosje(s)
Lente-ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Limoen
75 gram
Basmatirijst
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
5 gram
Verse koriander en munt
½ tl
Verse gember
25 gram
Biologische volle yoghurt
(Bevat Melk (inclusief lactose))
100 gram
Varkenshaasstukjes
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
20 gram
Veldsla
½ zakje(s)
Gomasio
(Bevat Sesamzaad)
½ tl
Suiker
½ el
Zonnebloemolie
½ el
Extra vierge olijfolie
30 ml
Water voor saus
½ el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Snijd de lente-ui in fijne ringen en bewaar het witte en het groene gedeelte apart. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de schil van de limoen met een fijne rasp en pers de limoen uit boven een kleine kom. Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een sauteerpan met deksel op middelmatig vuur. Voeg het witte gedeelte van de lente-ui en de helft van de knoflook toe en bak 2 - 3 minuten. Rasp de gember met een fijne rasp en bewaar apart.
Voeg de rijst toe aan de sauteerpan met deksel en bak 2 - 3 minuten. Voeg een snuf zout en per persoon: 200 ml water en 1/2 tl limoenrasp toe en breng afgedekt aan de kook. Verlaag het vuur en kook in 12 - 15 minuten gaar. Schep tussendoor om en voeg extra water toe als de rijst droogkookt.
Halveer de komkommer in de lengte en snijd in dunne halve maantjes. Ris de blaadjes van de munttakjes en snijd fijn. Meng de yoghurt in een kleine kom met de overige knoflook, 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon, 1/3 van het limoensap, peper en zout tot een dressing.
Weetje: Komkommers bestaan voor een groot deel uit water, maar bevatten ook vitaminen en mineralen. Ze hydrateren, bevatten weinig calorieën en zorgen tegelijkertijd voor essentiële voedingsstoffen. Win-win-win dus!
Verhit 1/2 el boter per persoon in een wok of sauteerpan op middelhoog vuur. Halveer de varkenshaasstukjes. Voeg de varkenshaasstukjes en gember toe en bak in 1 - 2 minuten rondom bruin. Voeg daarna de sojasaus en per persoon: 1/2 tl suiker en 2 el water toe. Meng goed, verlaag het vuur en laat 3 - 4 minuten sudderen, of tot het vocht verdampt is en stroperig is geworden.
Snijd de koriander fijn. Voeg het overige limoensap en de koriander toe aan de sauteerpan en meng met de rijst. Houd afgedekt warm tot serveren. Meng de komkommer, veldsla en munt in een saladekom en voeg de yoghurtdressing toe.
Verdeel de limoenrijst over de borden en schep de varkenshaasstukjes erop. Serveer met de frisse komkommersalade en garneer met de gomasio, de overige koriander en het groene gedeelte van de lente-ui.