Zure room is een heerlijke toevoeging aan allerlei gerechten, van soepen tot desserts. Onze versie is voller en minder zuur dan traditionele zure room, waardoor het de andere smaken in een gerecht niet overheerst.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ roll(s)
Bladerdeeg
10 gram
Geraspte Goudse kaas
⅓ zakje(s)
Gedroogde tijm
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ zakje(s)
Siciliaanse kruidenmix
8 ml
Basilicumcrème
25 gram
Zure room
1 stuk(s)
Laurierblad
½ pak(ken)
Tomatenblokjes met basilicum
½
Tomatenpuree
100 gram
Mix van ui, wortel en bleekselderij
2 stuk(s)
Tomaat
¼ el
Olijfolie
⅓ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
250 ml
Water
½ el
Honing [of plantaardig alternatief]
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden (zie Tip). Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de tomaat in blokjes.
Tip: Haal het bladerdeeg pas uit de koelkast als je deze gaat gebruiken. Dit voorkomt dat het bladerdeeg gaat plakken.
Snijd het bladerdeeg in twee gelijke helften. Verdeel over de ene helft de geraspte belegen kaas en de tijm. Breng op smaak met peper en zout. Leg de andere helft van het deeg erop en druk voorzichtig aan. Snijd het bladerdeeg in repen van 2 cm. Pak een reep aan beide uiteinden vast en draai één uiteinde voorzichtig een paar keer om, zodat er een gedraaide kaasstengel ontstaat. Herhaal dit tot alle repen gedraaid zijn. Leg de kaasstengels op een bakplaat met bakpapier en bak 13 - 15 minuten in de oven.
Verhit een klein scheutje olijfolie in een soeppot op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut. Voeg de groentemix en tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en tomaat toe en bak 1 - 2 minuten verder. Voeg de honing en het water toe. Verkruimel de aangegeven hoeveelheid bouillonblokje boven de pot (zie Tip).
Gezondheidstip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan geen bouillonblokje.
Voeg het laurierblad en de Siciliaanse kruiden toe. Meng goed en laat de soep 15 - 20 minuten zachtjes koken op laag vuur. Haal het laurierblad uit de pot. Proef de soep en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel meer water toe als je de soep wilt verdunnen.
Weetje: Wist je dat tomaten veel voordelen hebben voor je gezondheid? Ze zijn rijk aan vitamine A, C en E én lycopeen. Lycopeen is een antioxidant en beschermt onze cellen tegen schadelijke invloeden. Hoe rijper de tomaat, hoe meer lycopeen!
Haal de soeppot van het vuur. Verdeel de soep over diepe borden of soepkommen. Garneer de soep met de basilicumcrème en de zure room.
Serveer de tomatensoep met de kaasstengels (zie Tip).
Gezondheidstip: Let jij op je calorie-inname? Serveer dan de helft van de kaasstengels en bewaar de rest voor de lunch bij een soep of salade de volgende dag.