Een klassieke salade Caprese bestaat uit tomaat, mozzarella, basilicum en olijfolie - in dit recept geef je daar een originele draai aan door de tomaat te vervangen door gegrilde zomergroenten.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Rode puntpaprika
½ stuk(s)
Paprika
¼ stuk(s)
Courgette
85 gram
Parelgerst
2.5 gram
Vers basilicum
½ bol(len)
Buffelmozzarella
1 stuk(s)
Little gem
15 ml
Basilicumcrème
250 ml
Zoutarme groentebouillon
1.5 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
½ el
[Plantaardige] boter
1 tl
Witte balsamicoazijn
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bereid de bouillon in een pan met deksel voor de parelgerst. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de paprika in achten. Halveer de rode puntpaprika. Snijd de courgette in de lengte doormidden en vervolgens in plakken.
Tip: Let jij op je zout-inname? Bereid dan 200 ml bouillon met 50 ml kokend water per persoon of gebruik natriumarme bouillon.
Leg alle paprika's en courgette in een grote ovenschaal en besprenkel met 1 1/2 el olijfolie per persoon. Verdeel de knoflook erover en breng op smaak met peper en zout. Meng goed. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 30 - 35 minuten in de oven. Verwijder het aluminiumfolie na 20 minuten.
Voeg de parelgerst toe aan de bouillon en laat, afgedekt, 25 minuten zachtjes koken. Roer tussendoor goed over de bodem van de pan om aanbraden te voorkomen en voeg als het nodig is extra water toe. Giet af indien nodig en laat staan met het deksel op de pan. Scheur de buffelmozzarella klein en snijd het basilicum in reepjes.
Tip: Wist je dat parelgerst en paprika beide rijk zijn aan kalium? Kalium is belangrijk voor een gezonde bloeddruk en helpt bij een goede werking van de zenuwen en spieren.
Snijd de little gem in de lengte doormidden. Laat het harde uiteinde eraan. Smeer de snijkant in met de basilicumcrème. Verhit 1/2 el roomboter in een koekenpan met deksel op hoog vuur. Leg de little gem met de snijkant naar beneden in de pan, verlaag het vuur naar middelhoog en bestrooi met peper en zout. Bak de little gem 2 minuten. Voeg daarna 1 el water toe per persoon en dek de pan af. Bak nog 5 -7 minuten.
Haal de geroosterde groenten uit de oven. Meng in een saladekom de groenten met de buffelmozzarella en het basilicum. Schenk het overgebleven vocht uit de ovenschaal erbij en voeg 1 tl witte balsamicoazijn per persoon toe. Meng goed en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de parelgerst over de borden. Schep de caprese erover en serveer met de gesmoorde little gem (zie Tip).
Tip: Verwijder het harde uiteinde van de little gem op het bord. Dit hield de blaadjes mooi bij elkaar, maar is niet zo lekker om op te eten.