De Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi is persoonlijk verantwoordelijk voor de stijgende populariteit van 'the mighty aubergine', zoals hij de groente omschrijft in zijn kookboek Plenty. In dit recept poffen we hem. Dat duurt misschien wat langer, maar betaalt zich dubbel en dwars terug in smaak.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Aubergine
2 stuk(s)
Gemarineerde kipdrumsticks
½ stuk(s)
Rode ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
250 gram
Vastkokende aardappelen
¼ stuk(s)
Citroen
5 leaves
Vers basilicum
(Bevat Selderij)
1 stuk(s)
Turkse groene peper
40 gram
Labne
(Bevat Melk (inclusief lactose), Eieren, Sulfiet)
¾ el
Olijfolie
¾ el
Zonnebloemolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 210 graden. Vet per persoon 1 stuk aluminiumfolie van 30 x 30 cm in met een beetje olijfolie. Halveer de aubergine en leg elke helft met de snijkant naar beneden op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel met de overige olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Vouw de aluminiumfolie dicht zodat er geen lucht bij kan komen.
Verdeel de kipdrumsticks over de linkerkant van een bakplaat met bakpapier. Leg de aubergine op rechterhelft van dezelfde bakplaat. Bak de kipdrumsticks en de aubergine 35 – 40 minuten in de oven, of tot ze bruin en gaar zijn. Draai de kipdrumsticks halverwege om.
Snipper ondertussen de rode ui en pers of snijd de knoflook fijn. Schil of was de aardappelen (nicola) grondig en snijd in parten. Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan met deksel en fruit de ui 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
Voeg de aardappelen toe aan de hapjespan met deksel en bak de aardappelen 25 – 30 minuten, afgedekt, op middelhoog vuur. Haal na 20 minuten de deksel van de pan. Schep regelmatig om en breng op smaak met peper en zout.
Rasp ondertussen de gele schil van de citroen (zie tip) en snijd de citroen vervolgens in partjes. Snijd het basilicum fijn. Verwijder de zaadlijsten van de Turkse groene peper en snijd hem in kleine blokjes. Bestrooi de gebakken aardappelen met de blokjes Turkse peper. Meng in een kleine kom ½ tl van de geraspte citroenschil per persoon en de helft van het basilicum met de labne en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de gepofte aubergine over de borden. Let op: maak de pakketjes voorzichtig open want er komt hete stoom uit! Garneer de aubergine met de helft van de labne, bestrooi met het overige basilicum en leg er de kipdrumsticks bij. Serveer met de aardappelen, de overige labne en de partjes citroen.