Aardpeer is familie van de aardappel, maar is een stuk kleiner gebouwd. Wellicht wordt hij daardoor sneller over het hoofd gezien. De zoete, nootachtige smaak doet je misschien wel denken aan artisjok. Niet voor niets wordt hij ook wel Jeruzalem artisjok genoemd. Je kunt hem koken, bakken of grillen; in dit recept stoven we hem met rozemarijn.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
250 gram
Aardpeer
10 gram
Verse dragon, rozemarijn en tijm
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Citroen
2 stuk(s)
Kipdrumsticks
125 gram
Kastanjechampignons
½ stuk(s)
Ui
30 gram
Rucola en veldsla
20 gram
Mayonaise
(Bevat Eieren, Mosterd)
½ tl
Honing
1.25 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ el
Olijfolie
½ el
Mosterd
naar smaak
Extra vierge olijfolie
1 tl
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de roomboter uit de koelkast om alvast op temperatuur te laten komen. Schil de aardpeer of was hem grondig. Snijd de aardpeer in partjes van 1 cm breed. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en tijm en snijd grof.
Verdeel de stukjes aardpeer over een met bakplaat met bakpapier. Meng ze met 1/2 el olijfolie per persoon, de helft van de rozemarijn en de helft van de tijm. Breng op smaak met peper en zout. Bak de aardpeer 40 – 45 minuten in de oven.
Pers de knoflook of snijd fijn. Pers de citroen uit. Meng in een kleine kom per persoon 3/4 el roomboter, 1/2 el mosterd, 1/2 tl honing en 1/2 el citroensap met de overige rozemarijn, de knoflook, de overige tijm, peper en zout. Wrijf de kipdrumsticks aan beide kanten in met de kruidenboter. Leg de drumsticks op de bakplaat tussen de aardpeer en bak 25 – 30 minuten mee, tot de kip gaar is.
Halveer de kastanjechampignons en snijd grotere champignons in kwarten. Snipper de ui. Ris de blaadjes dragon van de takjes en snijd fijn.
Verhit in een koekenpan 1/4 el roomboter per persoon op middelhoog vuur. Fruit de ui 2 – 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de kastanjechampignons toe en bak 5 – 7 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Meng, vlak voor serveren, in een saladekom 1tl wittewijnazijn per persoon met de rucola en veldsla. Breng op smaak met peper en zout en besprenkel met extra vierge olijfolie naar smaak.
Verdeel de aardpeer over de borden en leg op elk bord 2 kipdrumsticks. Schep de champignons naast de kipdrumsticks. Garneer de champignons met de dragon. Serveer met de salade ernaast en een flinke lepel mayonaise.