Gebakken zeebaars met citroenroomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gebakken zeebaars met citroenroomsaus

Gebakken zeebaars met citroenroomsaus

Met aardpeer en krieltjes

Zeebaars heeft een milde, licht zoete smaak die goed past bij de aardpeer. Deze niet zo alledaagse groente, ook wel bekend als topinamboer of jeruzalemartisjok, heeft namelijk ook een zoetige smaak, die door hem te bakken nog beter naar voren komt en nootachtig wordt. De romige citroensaus zorgt voor een perfecte balans.

Labels:
Eet mij eerst
Allergenen:
Eieren
Vis
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd50 minuten
Oventijd
NiveauMoeilijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

200 gram

Krieltjes

200 gram

Aardpeer

½ stuk(s)

Citroen

3 leaves

Verse citroenmelisse

1 stuk(s)

Ei

(Bevat Eieren)

100 gram

Zeebaarsfilet met huid

(Bevat Vis)

100 ml

Slagroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

2.5 el

Olijfolie

1 el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)5167 kJ
Energie (kcal)1235 kcal
Vetten85 g
waarvan verzadigd37.8 g
Koolhydraten76 g
waarvan suikers2.8 g
Vezels7 g
Eiwitten40 g
Zout0.5 g

Benodigdheden

Bakpapier
Bakplaat
Koekenpan
Garde
Kleine kom
Steelpan
Keukenpapier

Instructies

Krieltjes bakken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de krieltjes, laat ze heel en in de schil en verdeel over een bakplaat met bakpapier. Breng op smaak met peper en zout en meng met 1 eetlepel olijfolie per persoon. Bak de krieltjes 40 – 45 minuten in de oven. Schep halverwege om.

Aardpeer voorbereiden
2

Schil de aardperen met een dunschiller en snijd in dunne plakjes van ongeveer ½ cm. Pers de citroen uit. Pluk de blaadjes van de citroenmelisse en snijd in reepjes.

Aardpeer bakken
3

Verhit 1 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de aardpeerplakjes 10 – 12 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met peper en zout. Je gebruikt veel olie zodat de aardpeer echt krokant wordt. Vind je dit te vet? Dep ze dan na het bakken droog met wat keukenpapier.

Saus maken
4

Verwarm ondertussen in een steelpan op middelmatig vuur de slagroom en ½ el citroensap per persoon ongeveer 4 minuten . De saus mag niet koken! Splits ondertussen de eieren en bewaar alleen de eidooiers. Schenk een klein deel van de saus in een kom en klop de eidooiers er doorheen met een garde. Schenk al roerend de eidooiers met de saus terug in de steelpan, voeg de roomboter toe en verwarm al roerend tot de boter is gesmolten. Breng op smaak met peper en zout.

Zeebaarsfilet bakken
5

Dep ondertussen de zeebaarsfilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de vis 2 – 3 minuten op het vel. Verlaag het vuur en bak nog 2 – 3 minuten op de andere zijde.

Serveren
6

Verdeel de krieltjes over de borden en leg de zeebaarsfilet op de krieltjes. Schep de saus er in een streep naast en verdeel de aardpeerplakjes over de saus. Garneer de aardpeer met de citroenmelisse.