
Vegetarische schnitzel met champignonroomsaus
met krieltjes en komkommersalade
Goed voor jou en de wereld om je heen Tijdens de eerste editie van de Week Zonder Vlees laten we je zien hoe leuk én lekker veggie koken is. Eet je mee? Door één week geen vlees te eten, bespaar je 18,3 kg aan CO₂e-uitstoot - dat is net zoveel als een autorit van wel 95 km. Met dit Veggie-recept ben je goed op weg en wie weet raak je deze week geïnspireerd om vaker veggie te koken!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
Ingrediënten
250 gram
Krieltjes
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
65 gram
Champignons
50 ml
Culinaire room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Vegan schnitzel met cornflakes
(Bevat Tarwe, Gerst, Soja Kan bevatten Mosterd)
2.5 gram
Verse bieslook
½ stuk(s)
Komkommer
20 gram
Rucola en veldsla
Zelf toevoegen
½ el
[Plantaardige] boter
½ el
Extra vierge olijfolie
½ el
Olijfolie
1 tl
Mosterd
¼ stuk(s)
[Zoutarm] paddenstoelenbouillonblokje
1.5 el
Witte balsamicoazijn
1 el
[Plantaardige] mayonaise
naar smaak
Peper en zout
Benodigdheden
Instructies

- Breng water met een flinke snuif zout aan de kook in een ruime pot.
- Was de krieltjes grondig en halveer ze. Snijd eventuele grote krieltjes in kwarten.
- Snijd de ui in halve ringen en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in schijfjes.
- Kook de krieltjes in 10 - 12 minuten gaar (zie Tip). Giet daarna af en laat uitstomen.
Tip: Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle krieltjes, maar serveer de helft, met de helft van de mayonaise. De overige krieltjes kun je samen met de mayonaise, yoghurt, azijn, mosterd, honing, sla en meer verwerken in een lunchsalade de volgende dag.

- Verhit 1/2 el boter per persoon in een sauteerpan op middelhoog vuur. Bak de knoflook, ui en champignons 2 - 4 minuten.
- Blus af met 1 el witte balsamicoazijn per persoon.
- Voeg per persoon: 50 ml culinaire room, 2 el water en 1/4 paddenstoelenbouillonblokje toe. Breng op smaak met peper.
- Laat de champignonsaus 8 - 10 minuten reduceren.

- Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een pan op middelhoog vuur. Bak, zodra de pan goed heet is, de schnitzel 3 minuten per kant.
- Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten met een lepel. Snijd de komkommer in halve maantjes en snijd de bieslook fijn.
- Maak in een saladekom een dressing van per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el witte balsamicoazijn en 1 tl mosterd.
- Breng de dressing op smaak met peper en zout. Meng de komkommer, sla en de helft van de bieslook met de dressing.

- Verdeel de krieltjes over de borden, leg de vegetarische schnitzel ernaast en schep er 1 lepel mayonaise bij.
- Giet de champignonsaus in een kommetje en serveer ernaast.
- Serveer met de komkommersalade.
- Garneer met de overige bieslook.
Weetje: Komkommers bestaan voor een groot deel uit water, maar bevatten ook vitaminen en mineralen. Ze hydrateren, bevatten weinig calorieën en zorgen tegelijkertijd voor essentiële voedingsstoffen. Win-win-win dus!