Skip to main content
Kippendij met paddenstoelenmix, bataatcrème en rode wijnsaus
Kippendij met paddenstoelenmix, bataatcrème en rode wijnsaus

Kippendij met paddenstoelenmix, bataatcrème en rode wijnsaus

Limited edition (op=op)

Een culinair hoogstandje in de HelloFresh Box, gebaseerd op het prijswinnende gerecht van het tv-programma ‘over smaak valt te twisten’. Het kost je wel wat meer tijd maar het is een goed recept om je kookkwaliteiten te tonen. In dit gerecht zit een paddenstoelenmix van Koolen, onze paddenstoelen leverancier. Die een mix heeft samengesteld voor de duxelle die je in dit recept zelf maakt.

Labels:
Kindvriendelijk
Allergenen:
Noten
Zwaveldioxide en sulfiet
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd50 minuten
Oventijd
NiveauMoeilijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

Sjalot

1 stuk(s)

Knoflookteen

175 gram

Gemengde gesneden paddenstoelen

10 gram

Pistachenoten

1 stuk(s)

Kippendijfilet

½ tl

Verse tijm

½ tl

Gedroogde rozemarijn

300 gram

Zoete aardappel

½ stuk(s)

Laurierblad

100 ml

Rode wijn

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

1.5 el

Roomboter

¼ stuk(s)

Runderbouillonblokje

Peper en zout

Voedingswaarden

/ per gerecht
Energie (kcal)860 kcal
Energie (kJ)3.6 kJ
Vetten40 g
waarvan verzadigd17 g
Koolhydraten69 g
Vezels12 g
Eiwitten30 g

Benodigdheden

Koekenpan
Ovenschaal

Instructies

Snijd de pistachenoten grof.
1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de sjalot en snijd of pers de knoflook fijn. Snijd de paddenstoelenmix fijn en hak de pistachenoten grof. Snijd het dikke gedeelte van de kippendij met een scherp mes open tot het een platte filet wordt en bestrooi met peper en zout.

2

Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en bak de kippendij op hoog vuur aan beide kanten lichtbruin, in 3 - 4 minuten. Haal uit de pan en bewaar tot verder gebruik. Fruit de helft van de sjalot en de helft van de knoflook 1 minuut in dezelfde koekenpan op middellaag vuur. Voeg de fijngesneden paddenstoelenmix, tijm en rozemarijn toe en bak 3 - 4 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Laat het mensgel, wat je een duxelle noemt, uitlekken in een fijne zeef.

Bestrooi met de pistache.
3

Leg de kippendij in een ovenschaal, verdeel de helft van de duxelle over de kippendij en bestrooi met de pistache. Bak 17 - 20 minuten in de oven, of tot hij gaar is.

Verhit de roomboter in de pan.
4

Verhit ondertussen 1/3 deel van de roomboter in dezelfde koekenpan en fruit de overige sjalot en overige knoflook 1 minuut. Voeg het laurierblad en rode wijn toe. Verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg 100 ml water per persoon toe. Breng aan de kook en laat op middelmatig vuur inkoken tot een kwart; dit is de saus.

5

Schil of was ondertussen de bataat grondig en snijd in parten. Zorg dat de bataat net onder water staat in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en laat 10 – 12 minuten zachtjes koken. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat uitstomen. Stamp de bataat tot een fijne puree met 1/3 deel van de roomboter. Voeg eventueel wat kookvocht toe.

6

Zeef de rode wijnsaus en giet terug in de koekenpan. Snijd de resterende koude roomboter in kleine blokjes en roer op het laatst door de rode wijnsaus op laag vuur om de saus te monteren (zie tip). Verwijder het laurierblad en meng de gezeefde uitjes door de overige duxelle in een ovenschaal en zet de laatste 3 minuten bij de kippendij in de oven om op te warmen.

Serveer de maaltijd met de rode wijnsaus.
7

Verdeel de bataatcrème over de borden, leg de kippendij met de duxelle erbij en schenk de rode wijnsaus erover.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof
Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

met aardappelpuree en geroosterde broccoli
Luxe vispannetje

Luxe vispannetje

Met gebakken krieltjes
Luxe vispotje met room en witte wijn

Luxe vispotje met room en witte wijn

Met venkel en gebakken Drieling aardappelen
Varkenshaas met orecchiette

Varkenshaas met orecchiette

Met paddenstoelen-roomsaus en rucola
Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

met krieltjes, citroen, dille en kappertjes
Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

met prei, venkel en aardappelpuree
Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

met een frisse salade van sinaasappel en peultjes
Tonijnsteak met sesamkorst

Tonijnsteak met sesamkorst

met broccolini en gebakken rijst met kimichisaus
Paasbrunch

Paasbrunch

met een hartige plaattaart en appelpakketjes
Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

NL: met mango, taugé en gezouten pinda's BE: met mango, sojascheuten en gezouten pinda's
Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Met tomaat, vers basilicum en pecorino
Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

met orzosalade, mini Turks brood en tzatziki
Pollo tonnato met zuurdesembrood

Pollo tonnato met zuurdesembrood

Gepocheerde kip met tonijnsaus
Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

met geglaceerde bospeen
Pastaschotel Griekse stijl

Pastaschotel Griekse stijl

met gehakt, feta, courgette en paprika
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Surf & turf: garnalen en biefstuk

Surf & turf: garnalen en biefstuk

met een saus van parmigiano reggiano
Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

gegarneerd met verse krulpeterselie

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

met peterselie, oregano en salami
Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

met gesmoorde prei en sperziebonen
Kipcurry op z'n Surinaams

Kipcurry op z'n Surinaams

met ei, patatjes en sperziebonen
Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

met gefrituurde uitjes, kerstomatensalade en verse munt
Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

met patatjes, zoetzure ui en komkommer
Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

met mini-romatomaten, courgette en spinazie
Veggie cheeseburger met ciabatta

Veggie cheeseburger met ciabatta

met patatjes, komkommersalade en gekaramelliseerde ui
Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

met aubergine en verse rozemarijn
Cheesy pizza

Cheesy pizza

pick & mix toppings: barbecuesaus, witte kaas en meer!
Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

met couscous, verse kruiden en courgette
Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

met courgette, venkel en geroosterde pompoenpitten
Hoisin-kipburger met komkommersalade

Hoisin-kipburger met komkommersalade

op een wortelbroodje met patatjes en sojascheuten
Steak met salade op z'n Thais en pinda's

Steak met salade op z'n Thais en pinda's

met sesam-limoendressing, paarse wortel en bruine rijst
Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

met romige mosterdsaus en tomaat-rucolasalade
Zalmfilet met mangochutney

Zalmfilet met mangochutney

met furikake-rijst, verse dille en ingelegde ui
Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

met rucola, patatjes, tomaat en dille
Romige spinaziedahl met tofu

Romige spinaziedahl met tofu

met gouden rijst en komkommeryoghurt
Kipfilet met kruidige groentestoof

Kipfilet met kruidige groentestoof

met gedroogde abrikozen, amandelschaafsel en Midden-Oosterse kruidenmix
Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

met sperziebonen, Parmigiano Reggiano en spinazie
Kipfilet in hollandaisesaus

Kipfilet in hollandaisesaus

met sperziebonen en gebakken rozemarijnkrieltjes