De Fransen gebruiken het woord 'gratin' niet alleen voor een krokant korstje uit de oven, maar ook om de Parijse elite te omschrijven.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
100 ml
Culinaire room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Knoflookteen
2.5 gram
Verse tijm
(Kan bevatten Selderij)
½ snufje
Nootmuskaat
200 gram
Aardappelen
160 gram
Broccoli
1 stuk(s)
Ui
100 gram
Boomstammetje
25 gram
Geraspte emmentaler
½ stuk(s)
Laurierblad
1 tl
Mosterd
125 ml
Zoutarme runderbouillon
naar smaak
Peper en zout
25 ml
[Plantaardige] melk
1.5 tl
Bloem
¾ el
[Plantaardige] boter
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Verhit 1/4 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg 1 tl bloem per persoon toe en roer tot een gladde massa. Voeg de melk en de kookroom al roerend toe. Klop met een garde tot er geen klontjes meer zijn. Kneus 1 knoflookteen per persoon (zie Tip). Voeg de knoflookteen en de helft van de tijm toe aan de steelpan. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon boven de steelpan.
Tip: Leg de knoflookteen (met schilletje) plat op het aanrecht en plet hem door er met de vlakke kant van je mes op te duwen.
Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in plakjes van 1 cm. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook de aardappelen 6 - 8 minuten halfgaar. Snijd ondertussen de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in kleine blokjes. Giet de aardappelen af.
Snijd de ui in halve ringen. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel. Bak de blinde vink met de ui op middelhoog vuur in 3 - 4 minuten rondom bruin.
Verdeel de aardappelplakjes en broccoli over de bodem van een ovenschaal en bestrooi met peper en zout. Haal de tijmtakjes en knoflookteen uit de roomsaus. Schenk de roomsaus over de ovenschaal en garneer met de geraspte emmentaler. Bak 15 - 20 minuten in de oven.
Verlaag het vuur van de koekenpan met de blinde vink. Voeg per persoon: 1/2 tl bloem en 1 tl mosterd toe en blus af met de bouillon. Leg de laurierblaadjes en de overige tijmtakjes in de koekenpan. Laat de blinde vink en de ui 16 - 18 minuten zachtjes koken met het deksel schuin op de pan. Keer de blinde vink halverwege om. Haal de laatste 5 minuten het deksel van de pan en laat de jus tot gewenste dikte inkoken.
Verdeel de gratin over de borden. Haal de tijmtakjes en de laurierblaadjes uit de jus. Leg op elk bord een blinde vink en schenk de uienjus erover.
Tip: Broccoli wordt niet voor niets gezien als een supergroente. Het is rijk aan onder andere vitamine B, C en E, én calcium, kalium en ijzer.