Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en bulgur
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en bulgur

Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en bulgur

met zelfgemaakte muhammara en naanbrood

Het eerste dat opvalt wat betreft groenten in dit recept is natuurlijk de aubergine op je bord. Maar ook de pikante muhammara zit vol veggies en draagt flink bij tot je dagelijkse groente-inname.

Labels:
Veggie
ā€¢Nieuw ingrediĆ«nt
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)
ā€¢Gluten
ā€¢Tarwe
ā€¢Walnoten

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediƫnten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauMoeilijk

Ingrediƫnten

Hoeveelheden

Ā½ stuk(s)

Aubergine

1 stuk(s)

Rode puntpaprika

Ā½ zakje(s)

Midden-Oosterse kruidenmix

Ā½ stuk(s)

Knoflookteen

Ā½ stuk(s)

Naanbrood

(Bevat Melk (inclusief lactose), Gluten, Tarwe)

75 gram

Bulgur

(Bevat Tarwe Kan bevatten Soja)

0.15 stuk(s)

Rode peper

Ā¼ stuk(s)

Citroen

2.5 gram

Verse bladpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

10 gram

Walnootstukjes

(Bevat Walnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

ā…“ zakje(s)

Gemalen komijnzaad

40 gram

Yazzara

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

1 tl

Bruine basterdsuiker

2 el

Olijfolie

175 ml

Zoutarme groentebouillon

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3724 kJ
Energie (kcal)890 kcal
Vetten42.1 g
waarvan verzadigd5.9 g
Koolhydraten98.8 g
waarvan suikers18.1 g
Vezels21.6 g
Eiwitten20.2 g
Zout1.9 g

Benodigdheden

ā€¢Koekenpan
ā€¢Bakplaat met bakpapier
ā€¢Kleine kom
ā€¢Pan met deksel
ā€¢Hoge kom
ā€¢Staafmixer

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de aubergine in de lengte. Maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Verhit een scheutje olijfolie in een pan op hoog vuur. Leg de aubergine op de schil in de pan en bak 2 minuten. Verlaag het vuur, draai de aubergine om en bak nog 5 minuten. Halveer de rode puntpaprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de puntpaprika in dunne repen.

Roosteren
2

Meng in een kleine kom een scheutje olijfolie met 1 tl Midden-Oosterse kruiden per persoon. Haal de aubergine uit de pan, leg op de schil op een bakplaat met bakpapier en smeer in met de kruidenolie. Leg ook de puntpaprika en knoflookteen op de bakplaat. Besprenkel met een scheutje olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de groenten 12 - 15 minuten in de oven. Bak het naanbrood de laatste 2 - 3 minuten mee.

Bulgur koken
3

Bereid de bouillon in een pot met deksel. Voeg de bulgur toe en kook, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Roer regelmatig goed door. Giet af indien nodig.

Specerijen snijden
4

Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pikant! Gebruik naar smaak) en snijd 1/8 rode peper per persoon fijn. Was de citroen grondig. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en snijd de citroen in partjes. Snijd de bladpeterselie grof. Haal, wanneer de aubergine gaar is, de puntpaprika en knoflook van de bakplaat. Zet de oven uit, maar houd de aubergine en het naanbrood warm in de oven. Knijp de knoflook uit het velletje.

Muhammara maken
5

Voeg aan een hoge kom de walnootstukjes, knoflook, rode peper, de helft van de puntpaprika, een scheutje olijfolie, komijn, bruine suiker en overige Midden-Oosterse kruiden toe. Mix met een staafmixer tot een dikke egale pasta. Pers er 1 citroenpartje per persoon boven uit, voeg peper en zout naar smaak toe en mix opnieuw.

Serveren
6

Meng de overige puntpaprika, de bladpeterselie en 1 tl citroenrasp per persoon door de bulgur. Verdeel de bulgur over diepe borden of kommen en leg de aubergine erbovenop. Serveer met de muhammara, de yazzara, het naanbrood en de overige citroenpartjes.