Japans geïnspireerde miso-aubergine met spiegelei
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Japans geïnspireerde miso-aubergine met spiegelei

Japans geïnspireerde miso-aubergine met spiegelei

met rijst, komkommer en zelfgemaakte misoglazuur

In dit gerecht marineer je de aubergine met een misomarinade. Miso is een Japanse smaakversterker met een typische umamismaak.

Labels:
Veggie
Allergenen:
Sesamzaad
Soja
Tarwe
Eieren
Cashewnoten

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Aubergine

½ stuk(s)

Sjalot

½ stuk(s)

Knoflookteen

½ bosje(s)

Lente-ui

5 ml

Sesamolie

(Bevat Sesamzaad)

75 gram

Jasmijnrijst

15 gram

Witte miso

(Bevat Soja, Tarwe)

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

¼ zakje(s)

Sesamzaad

(Bevat Sesamzaad Kan bevatten Noten, Pinda's)

1 stuk(s)

Ei

(Bevat Eieren)

1 stuk(s)

Komkommer

20 gram

Cashewstukjes

(Bevat Cashewnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

Zelf toevoegen

2 tl

Honing

½ el

[Plantaardige] boter

1.25 el

Zonnebloemolie

1 tl

Suiker

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Sambal

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3635 kJ
Energie (kcal)869 kcal
Vetten43.8 g
waarvan verzadigd9.9 g
Koolhydraten93.3 g
waarvan suikers24.7 g
Vezels7.2 g
Eiwitten23.2 g
Zout3.6 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Kleine kom
Hapjespan
Ovenschaal
Aluminiumfolie

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de aubergine in de lengte. Kerf in elke helft een ruitpatroon in het vruchtvlees, maar snijd niet te diep door. Snipper de sjalot. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de lente-ui in fijne ringen en bewaar het witte en het groene gedeelte apart van elkaar. 

Rijst koken
2

Verhit 1/2 el boter per persoon en de sesamolie in een pot met deksel op middelhoog vuur. Voeg de sjalot en de knoflook toe en bak 2 - 3 minuten mee. Voeg de rijst en 250 ml water per persoon toe. Verkruimel 1/4 groentebouillonblokje per persoon boven de pot en breng aan de kook. Kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af indien nodig en laat afgedekt staan.

Aubergine bakken
3

Verhit 1 el zonnebloemolie per persoon in een sauteerpan op middelhoog vuur. Leg de auberginehelften op de schil in de pan. Bak 4 minuten, keer om en bak 4 minuten verder, of tot de aubergine mooi goudbruin is gekleurd. Meng ondertussen in een kleine kom de miso en sojasaus (let op: zout! Voeg geleidelijk toe en proef goed tussendoor) met per persoon: 2 tl honing en 1 tl suiker. Voeg eventueel sambal naar smaak toe.

Aubergine in de oven bakken
4

Voeg de misomarinade toe aan de sauteerpan met aubergine en bak 1 minuut, of tot de saus indikt. Haal de aubergine goed door de saus en leg de aubergine op de schil in een ovenschaal. Schenk de marinade uit de pan over de aubergine en bestrooi met wat sesamzaad. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de aubergine 10 - 12 minuten in de oven.

Bakken en mengen
5

Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in dezelfde sauteerpan op middelmatig vuur en bak 1 spiegelei per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Snijd ondertussen de komkommer in schijfjes. Meng het witte gedeelte van de lente-ui en het overige sesamzaad door de rijst. 

Serveren
6

Verdeel de rijst over de borden en leg 1 auberginehelft per persoon ernaast. Leg het spiegelei op de rijst. Garneer de aubergine met het groene gedeelte van de lente-ui. Leg de komkommer aan de rand en bestrooi met de cashewstukjes.