Vegetarische moussaka met knoflookbrood
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vegetarische moussaka met knoflookbrood

Vegetarische moussaka met knoflookbrood

met rode splitlinzen en courgette

Voor deze vegetarische moussaka is het lamsgehakt vervangen door rode splitlinzen - een goede bron van eiwit, ijzer én B-vitaminen.

Labels:
Veggie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd50 minuten
Oventijd45 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Aubergine

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Courgette

1 stuk(s)

Knoflookteen

⅓ zakje(s)

Gedroogde oregano

0.48 tl

Gemalen kaneel

Tomatenpuree

25 gram

Rode splitlinzen

1 pak(ken)

Tomatenblokjes

1 stuk(s)

Bruin tarwebroodje

50 gram

Biologische zure room

25 gram

Geraspte oude Goudse kaas

Zelf toevoegen

125 ml

Zoutarme groentebouillon

1 el

Olijfolie

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

naar smaak

Peper en zout

1 el

Zonnebloemolie

½ el

Bruine basterdsuiker

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)934 kcal
Energie (kJ)3909 kJ
Vetten50 g
waarvan verzadigd19 g
Koolhydraten80 g
waarvan suikers35 g
Vezels11.8 g
Eiwitten31 g
Zout3 g

Benodigdheden

Kom
Hapjespan
Bakplaat met bakpapier
Kleine kom
Ovenschaal

Instructies

Groenten snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakken van 1/2 cm dik. Meng de plakken aubergine met de zonnebloemolie in een kom. Breng ze op smaak met peper en zout. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 1/2 cm. Pers de knoflook of snijd fijn.

Groenten bakken
2

Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Voeg de courgette toe, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg de helft van de knoflook toe en voeg ook de oregano, de kaneel en de tomatenpuree toe. Roer goed en bak nog 2 minuten mee.

Linzen koken
3

Voeg de rode splitlinzen, de zwarte balsamicoazijn, de tomatenblokjes, de bouillon en de bruine suiker toe. Breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat 20 – 25 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door, zodat de linzen niet aanbakken.

Tip: Wist je dat tomaten uit blik of pak bijna net zoveel vitaminen en mineralen bevatten als verse tomaten?

Knoflookbrood maken
4

Leg ondertussen de plakjes aubergine op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze 10 – 15 minuten in de oven. Meng in een kleine kom de overige olijfolie en de overige knoflook tot een knoflookolie. Breng op smaak met peper en zout. Halveer de ciabatta en besprenkel elke helft met de knoflookolie.

Moussaka bakken
5

Schep het tomatenmengsel in een ovenschaal en leg de plakjes aubergine op het mengsel. Besmeer de aubergine met de crème fraîche en bestrooi met de oude kaas. Bak de moussaka nog 5 – 6 minuten in de oven en leg in de laatste 2 – 3 minuten het knoflookbrood erbij.

Serveren
6

Verdeel de moussaka over diepe borden. Serveer met het knoflookbrood.

Tip: Deze maaltijd zit door de splitlinzen, de bruine ciabatta en de grote hoeveelheid groente vol ijzer. Dat is belangrijk voor een energiek gevoel. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om erop te letten dat je genoeg ijzer binnenkrijgt.