Dit gerecht is een ode aan mooie combinaties zoals witlof en appel en pistache en tijm. Door het witlof te karamelliseren krijgt het een heel andere smaak dan je gewend bent. Varkenshaas is het meest malse stuk vlees van het varken. In tegenstelling tot andere stukjes varkensvlees, kun je varkenshaas ook rosé eten.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
2.5 gram
Verse tijm
(Kan bevatten: Selderij)
25 gram
Pistachenoten
(Bevat: Pistachenoten Kan bevatten: Sesamzaad, Pinda's, Noten)
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Varkenshaas
(Kan bevatten: Selderij, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Soja)
150 gram
Knolselder
(Bevat: Selderij)
150 gram
Aardappelen
⅓ stuk(s)
Appel
1 stuk(s)
Witloof
15 gram
Mascarpone
naar smaak
Peper en zout
1.5 el
[Plantaardige] boter
2 tl
Suiker
Verwarm de oven voor op 180 graden. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Hak de pistachenoten en de knoflook heel fijn en meng op een bord met de helft van de tijm, peper en zout (zie TIP). Rol de varkenshaas door het pistachemengsel en druk aan tot een korst. Leg op een met bakplaat met bakpapier en bak 20 - 25 minuten in de oven. Laat daarna een paar minuten rusten.
Tip: Je kunt de knoflook, pistachenoten en tijm ook fijnmalen in een keukenmachine.
Breng ondertussen ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen en de knolselderij. Schil de knolselderij, weeg 150 g per persoon af en snijd in blokjes van 1 cm. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in grove stukken (zie TIP).
Tip: Het is erg belangrijk dat je de knolselderij kleiner snijdt dan de aardappel. Knolselderij is namelijk minder snel gaar dan aardappel en zo zijn ze tegelijkertijd klaar.
Voeg de aardappelen, de knolselderij en een flinke snuf zout toe aan de pan met kokend water en kook in 17 - 20 minuten gaar. Voeg de laatste 2 - 3 minuten de appel toe. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd het witlof in de lengte doormidden. Verhit de boter met de suiker in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en leg het witlof met de snijkant naar beneden in de pan. Breng op smaak met zout. Laat 10 minuten liggen, keer daarna om en laat met de deksel op de pan nog 5 - 7 minuten garen. Snijd eventueel het bruine stronkje van het witlof als je die te hard vindt.
Stamp de aardappelen, de knolselderij, de appel en de mascarpone met een aardappelstamper tot er een fijne puree ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de varkenshaas in plakken. Verdeel de puree en de varkenshaas over de borden. Serveer met het gekaramelliseerd witlof. Garneer met de overige tijm en de pistachenootjes die van de varkenshaas zijn gevallen.