Skip to main content
Stoemp van zoete aardappel en boerenkool
Stoemp van zoete aardappel en boerenkool

Stoemp van zoete aardappel en boerenkool

met witte grillkaas en saus van ui

3.6
(172)

Wist je dat de zoete aardappel meer bètacaroteen, oftewel pro-vitamine A, bevat dan de gewone aardappel? Deze stof zorgt voor de oranje kleur van de zoete aardappel.

Labels:
Veggie
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)
Mosterd
Amandelnoten
Pinda's

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

225 gram

Zoete aardappel

100 gram

Aardappelen

100 gram

Gesneden boerenkool

(Kan bevatten: Selderij)

1 stuk(s)

Ui

100 gram

Witte grillkaas

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

½ zakje(s)

Vadouvan

(Bevat: Mosterd)

20 gram

Uienchutney

10 gram

Gezouten amandelen

(Bevat: Amandelnoten, Pinda's Kan bevatten: Noten, Sesamzaad)

Zelf toevoegen

1

[Plantaardige] melk

1 el

[Plantaardige] boter

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kcal)914 kcal
Energie (kJ)3826 kJ
Vetten44.3 g
waarvan verzadigd30.5 g
Koolhydraten85.8 g
waarvan suikers23.4 g
Vezels16.9 g
Eiwitten36.7 g
Zout4.5 g

Benodigdheden

Soeppan of grote pan met deksel
Koekenpan met deksel
Koekenpan
Keukenpapier
Steelpan
Aardappelstamper

Instructies

Aardappelen koken
1

Was of schil de twee soorten aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een soeppot of grote pot met deksel, verkruimel 1/8 bouillonblokje boven de pot en breng aan de kook. Voeg, wanneer het water kookt, de boerenkool toe aan de pot en kook alles, afgedekt, in 15 - 20 minuten gaar. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Saus maken
2

Snipper ondertussen de helft van de ui en snijd de andere helft in ringen. Hak de amandelen grof. Verhit 1/2 el boter in een pan met deksel op middelmatig vuur en bak de uienringen, afgedekt, 6 - 8 minuten. Haal het deksel van de pan, verkruimel 1/8 bouillonblokje per persoon boven de pan en blus af met 25 ml water per persoon en de uienchutney (zie Tip). Meng goed. Laat 1 - 2 minuten pruttelen, zet het vuur laag en laat verder sudderen tot serveren.

Tip: Let jij op je zoutinname? Laat het bouillonblokje dan achterwege en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Grillkaas bakken
3

Dep ondertussen de grillkaas droog met keukenpapier. Snijd de grillkaas in sneetjes van ongeveer 1 cm dik (zie Tip). Verhit een pan met anti-aanbaklaag zonder bakvet op middelhoog vuur en bak de grillkaas 2 - 3 minuten per kant. De grillkaas is klaar als hij mooi goudbruin is.

Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan de helft van de grillkaas. De overige kaas kun je de volgende dag bijvoorbeeld op een broodje of in een lunchsalade verwerken.

Vadouvan bakken
4

Verhit 1/2 el boter per persoon in een steelpan op middelhoog vuur en fruit de gesnipperde ui 1 - 2 minuten. Voeg de vadouvan toe en bak nog 1 minuut. Blus af met een scheutje melk.

Stoemp afmaken
5

Stamp de aardappelen en boerenkool met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg het vadouvan-mengsel uit de steelpan toe en meng goed. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe om het smeuiger te maken. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de stoemp over diepe borden. Leg de grillkaassneetjes erbovenop. Verdeel de saus over de borden en garneer met de amandelen.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders