Feta over? Vul een glazen pot met olijfolie, kruiden en de overige feta in blokjes – in olijfolie blijft de feta namelijk langer goed!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
2 stuk(s)
Ei
(Bevat: Ei)
25 gram
Witte kaas
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
¼ zakje(s)
Gemalen komijnzaad
0.3 tl
Gemalen kaneel
¾ tl
Paprikapoeder
¼
Tomatenpuree
½ stuk(s)
Rode puntpaprika
15 gram
Harissa
30 gram
Bulgur
(Bevat: Tarwe, Gluten Kan bevatten: Soja)
¼ blik(ken)
Kerstomaten in blik
10 gram
Verse bladpeterselie en munt
(Kan bevatten: Selderij)
¼ stuk(s)
Citroen
½ stuk(s)
Mini-komkommer
¼ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Extra vierge olijfolie
Breng per persoon 250 ml water met 1/4 bouillonblokje aan de kook in een pan met deksel. Voeg de bulgur toe aan de kokende bouillon en kook, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar en droog. Roer regelmatig door. Giet af indien nodig en laat uitstomen.
Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode puntpaprika. Snijd de rode puntpaprika in de lengte door de helft en snijd vervolgens in halve maantjes. Snijd de komkommer in blokjes. Snijd de verse bladpeterselie en muntblaadjes fijn, maar houd gescheiden. Snijd de citroen in 4 parten.
Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel. Voeg de ui, de knoflook en per persoon 1 tl paprikapoeder en 1 tl komijnzaad toe en bak 2 - 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de juiste hoeveelheid cherrytomaten in blik, rode puntpaprika, harissa, tomatenpuree en 100 ml water per persoon toe. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout. Verkruimel ondertussen de witte kaas.
Tip: De harissa in jouw box is een verbeterd product. Deze bevat nu maar liefst 90% minder zout. Het resultaat is even lekker, maar beter voor jouw gezondheid.
Kluts de eieren in een kom en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het ei over de saus en roer het eimengsel er voorzichtig een paar keer doorheen (zie Tip). Zet het vuur hoog, dek de pan af en laat de eieren in 2 - 4 minuten stollen.
Tip: Het eimengsel hoeft niet helemaal te verdwijnen in de saus: het is de bedoeling dat er grove stukken ei in de saus stollen. De kooktijd van de eieren hangt af van jouw pan. Controleer de eieren tussendoor en pas eventueel de kooktijd aan op jouw voorkeur.
Meng in een grote kom de bulgur, komkommer, verse munt en 1/4 tl gemalen kaneel per persoon. Knijp 1 partje citroen per persoon uit boven de kom. Breng op smaak met extra vierge olijfolie, peper en zout.
Verdeel de shakshuka over de borden en garneer met de peterselie en witte kaas. Serveer de tabouleh in een aparte schaal. Serveer met de eventueel overige citroenpartjes. Indien je houdt van wat extra pit, kun je wat sambal door de shakshuka mengen of erbij serveren.
Tip: Ei is een van de weinige ingrediënten bomvol vitamine D. Deze vitamine krijgen we gemiddeld te weinig binnen, terwijl we het hard nodig hebben voor de opname van calcium. Naast ei is ook vette vis rijk aan vitamine D.