Skip to main content
Romige koolrabi-gratin met ontbijtspek

Romige koolrabi-gratin met ontbijtspek

met cheesy pankogarnering en aardappel-pastinaakpuree

Pastinaken zijn eigenlijk een van de oudste groenten die we kennen. Ze werden al in de oudheid gekweekt en werden vaak gebruikt als zoetstof voor gerechten.

Labels:
Eenpansgerecht
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)
Gluten
Tarwe

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld
Hoeveelheden

200 gram

Aardappelen

25 gram

Geraspte oude Goudse kaas

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

2 plak(ken)

Ontbijtspek

75 gram

Culinaire room

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

2 snufje

Nootmuskaat

15 gram

Panko paneermeel

(Bevat: Gluten, Tarwe)

½ stuk(s)

Koolrabi

½ stuk(s)

Pastinaak

Zelf toevoegen

30 gram

[Plantaardige] boter

1 tl

Mosterd

150 ml

[Plantaardige] melk

10 gram

Bloem

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

1 tl

Suiker

naar smaak

Peper en zout

Energie (kJ)4097 kJ
Energie (kcal)979 kcal
Vetten55.3 g
waarvan verzadigd34.7 g
Koolhydraten91 g
waarvan suikers29.5 g
Vezels13.3 g
Eiwitten28.7 g
Zout1.9 g
Potassium1686 mg
Calcium115 mg
Iron1.5 mg
Pan
Pan met deksel
Garde
Steelpan
Aardappelstamper
Ovenschaal
Bakplaat met bakpapier

Instructies

Koolrabi koken
1
  • Verwarm de oven voor op 210 graden. Breng water met een snuif zout aan de kook in een pot.
  • Snijd de koolrabi in blokjes.
  • Kook de koolrabi 12 - 15 minuten. Giet daarna af en houd apart.
  • Voeg de suiker en de zwarte balsamicoazijn toe aan de koolrabi. Breng op smaak met peper en zout.
Koken
2
  • Breng water aan de kook in een pot.
  • Schil de aardappelen en pastinaak of was grondig en snijd in grove stukken.
  • Kook de aardappelen en pastinaak, afgedekt, 12 - 15 minuten. Bewaar wat van het kookvocht, giet af en houd apart.
  • Rasp ondertussen een snuifje nootmuskaat.
Saus maken
3
  • Laat de boter smelten in een steelpan op middelmatig vuur. Klop de bloem erdoorheen met een garde en bak tot het begint te geuren.
  • Voeg 1/4 van de culinaire room en 1/4 van de melk toe en meng met een garde.
  • Voeg geleidelijk de overige room en de overige melk toe en klop met de garde tot een glad mengsel.
  • Voeg een snuifje nootmuskaat toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Breng op smaak met peper en zout.
Puree maken
4
  • Stamp ondertussen de aardappelen en pastinaak met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg een scheutje van het achtergehouden kookvocht en wat boter naar smaak toe en stamp goed door.
  • Voeg de mosterd en een snuifje nootmuskaat toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
Spek bakken
5
  • Schep de aardappelpuree in een ovenschaal en leg de koolrabi erbovenop.
  • Giet de saus erover en bestrooi met de panko en kaas. 
  • Bak de gratin 12 - 15 minuten, of tot de korst goudbruin kleurt.
Serveren
6
  • Leg ondertussen het ontbijtspek op een bakplaat met bakpapier. Bak 8 - 10 minuten in de oven, of tot het spek knapperig is.
  • Verkruimel het spek over de gratin.
  • Serveer de gratin op borden.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders